Ljiljana Bulatović Medić – Ne priznajem ni Haški sud ni njegove presude

0
132

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je nekadašnje čelnike Službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na 12 godina zatvora povodom optužbi za ratne zločine.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao je prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Sudsko veće je konstatovalo da su Stanišić i Simatović odgovorni za pomaganje i podržavanje krivičnih dela ubistva, deportacije, prisilnog premeštanja i progona počinjenih u Bosanskom Šamcu, ali nisu odgovorni za planiranje, naređivanje, podržavanje ili pomaganje bilo kog drugog krivičnog dela iz optužnice.To je druga prvostepena presuda, jer je prva, kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca. Zamolili smo novinarku Ljiljanu Bulatović-Medić da prokomentariše ovu presudu.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je na 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića povodom optužbi za ratne zločine. Stanišić, koji je bio načelnik Službe državne bezbednosti MUP-a Republike Srbije i njegov zamenik Simatović, optuženi su da su sa tih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995. godine. Presuda im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine. Advokat Toma Fila smatra da su nekadašnji čelnici Službe Državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni za nešto za šta nisu krivi, te da je presuda potpuno besmislena. Sličnog mišljenja je i novinarka Ljiljana Bulatović Medić koja je izjavila da ne priznaje ni Haški sud ni njegovu presudu i da će to sve jednog dana biti poništeno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here