Siniša Vučinić – Početak kraja ,,petooktobaraca“ bilo je hapšenje Slobodana Miloševića

0
168

Hapšenje Slobodana Miloševića  bio je prvi autogol koji je nagovestio  pad Demokratske opozicije Srbije koji se i desio  2012.godine, rekao je bivši šef Miloševićevog obezbeđenja Siniša Vučinić.

Slobodan Milošević, tada bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije, uhapšen je pre 20 godina u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. godine. Bivši šef obezbeđenja Slobodana Miloševića, Siniša Vučinić, rekao je da je taj čin istovremeno i nagovestio početak kraja petooktobaraca, odnosno Demokratske opozicijie Srbije. Zamolili smo Sinišu Vučinića da pojasni ovakve navode.

Nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS), 5. oktobra 2000. godine, s vlasti je otišao dotadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević. Masovna okupljana građana, na poziv lidera DOS-a, usledila su pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima 24. septembra. Protest koji je zatim održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 1990-ih godina, a u srpsku prestonicu su tog dana došli organizovano i masovno građani iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji DOS.

Siniša Vučinić, šef obezbeđenja Slobodana Miloševića, rekao je da je jedan deo naroda imao razloga da bude nezadovoljan sistemom ali da rušilačke demonstracije nisu način da se dođe na vlast. Kao početak kraja vladavine DOS-a Vučinić je označio hapšenje Slobodana Miloševića, kada su tri najviša funkcionera u državi – Vojislav Koštunica, Milan Milutinović i Zoran Đinđić, potpisali da Milošević nikada neće biti izručen Haškom tribunalu. Opštepoznati događaji koji su usedili učinili su da je ,,narod video laž“,  što je, kako je rekao Vučinić, DOS koštalo ostanka na vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here