Radivoj Dabić – Nemačka manipuliše ovim prostorima podržavajući „tihi fašizam“ u Hrvatskoj

0
190

Evropa prećutno dopušta bujanje ustaške ideologije podržavajući ,,tihi fašizam” jer se na taj način ,,cementira hrvatska nacija kao nacija”a kroz takve aktivnosti Nemačka pere prljavu sliku o sebi, izjavio je publicista Radivoj Dabić.

10. april je godišnjica osnivanja Nezavisne Države Hrvatske. Na taj dan je u jednom tržnom centru u Splitu muškarac šetao sa zastavom na kojoj je grb Hrvatskih odbrambenih snaga, ekstremističke paravojne organizacije iz vremena rata u Hrvatskoj 1991-1992. godine, noseći ustaški natpis „Za dom spremni“. Na dimnjaku splitske fabrike okačen je transparent sa mapom Nezavisne Države Hrvatske, dok je u Splitu organizovana bakljada tokom koje su pevane ustaške pesme. Zamolili smo publicistu Radivoja Dabića da prokomentariše zbog čega region, ali i Evropa prećutno dopuštaju bujanje ustaške ideologije u Hrvatskoj.

Kontroverze oko pozdrava “Za dom spremni” ne gube na aktuelnosti i bez obzira na protok vremena traju do današnjih dana. Ovaj pozdrav nije izostao ni na obeležavanju osamdeset godina od postanka Nezavisne Države Hrvatske koja je formirana 10. aprila 1941. Hrvatski istoričar Ivo Goldstein je izjavio za Radio Slobodna Evropa, da ustaše nisu nikakvi predstavnici hrvatskog naroda, a Nezavisna država Hrvatska (NDH) je bila ne samo zločinačka nego i izdajnička tvorevina. Prema njegovim rečima “ustašizacija” u Hrvatskoj ima svoju dugu istoriju, a poslednjih deset godina je opet intenzivirana. Kako je rekao, u Hrvatskoj postoji i antifašistička opcija koja na svojoj strani ima najače argumente, a to  su pravda i istorijska istina. Komentarišući bujanje ustaške ideologije u Hrvatskoj, publicista Radivoj Dabić je ocenio da Nemačka ima veoma veliki uticaj na ovim prostorima i da podržavanjem “tihog fašizma” u Hrvatskoj, zapravo “pere prljavu sliku o sebi” da kroz takve aktivnosti radi na “cementiranju hrvatske nacije kao nacije”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here