Bijeljina – Dani polja kukuruza i soje

0
107

U Bijeljini je održana manifestacija “Dani polja kukuruza i soje” na oglednim parcelama koje su postavljene na imanjima poljoprivrednih proizvođača u Velinom Selu. U ogledu kukuruza predstavljena su 43 hibrida iz osam selekcijskih kuća, dok je na ogledu soje prezentovano 17 sorti iz šest semenskih kuća. U godini suše i bez navodnjavanja kada je smanjenje prinosa evidentno, prednosti su dokazala kvalitetnija zemljišta, ranija setva i pravilno primenjena agrotehnika.

Stanje kukuruza na semberijskim poljima pa tako i u ogledima je šaroliko ove godine. Svemu je kumovala katastrofalna suša koja će umanjiti prinose. Međutim, biće ovo godina iz koje će izvući i određena iskustva i pouke.

Redovnošću isplate podsticaja su poljoprivrednici zadovoljni, uskoro će biti isplaćen i ostatak sredstava namenjen kapitalnim investicijama, ovih dana će isplata na ime štete koju su usled ovogodišnjeg mraza pretrpeli voćari. Ogledi kukuruza i soje u Velinom selu kod Bijeljine postavljeni su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here