Vladimir Vuletić, bivši potpredsednik FK „Partizan“, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i osnivač ovog pokreta rekao je da je motiv za osnivanje pokreta povratak pravne države jer u Srbiji više nema vladavine prava, nema slobode nijedne institucije, ni slobode govora i mišljenja.

Politički pokret „Crno na belo“ zvanično je osnovan 1. juna, nakon što je nekoliko dana ranije profesor Vladimir Vuletić najavio osnivanje nove političke organizacije. On je naglasio da je pokret antirežimski, ali i podjednako udaljen i od stavova, delanja i ponašanja takozvane srpske opozicije. Upitali smo profesora Vladimira Vuletića šta će biti osnove delovanja pokreta „Crno na belo“.

Pokret „Crno na belo – za pravednu Srbiju“ koji je osnovao bivši potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić javnosti je predstavio politički manifest pod imenom „Velika povelja sloboda“. Iza povelje su stali i Milan Veruović kao potpredsednik Pokreta, doktor Rade Panić koji vodi Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Vladimir Terzić iz Pokreta „Buđenje“ i Dragan Guberinić iz Pokreta „Front Slobode“. Sam osnivač rekao je da je glavni cilj pokreta odbrana Ustava, zakona i povratak vladavine prava. On je naveo niz primera koji dokazuju da u Srbiji zapravo nema poštovanja slobode govora, slobode mišljenja, ali ni slobode institucija. Vuletić je istakao da bi građani trebalo da žive u parlamentarnoj demokratiji, u kojoj bi oni bili ti od kojih vlast zavisi, dok je danas na snazi obrnuta situacija u kojoj su građani sluge vlasti. On je istakao da moto pokreta nije ni levo, ni desno, već pravo, aludirajući na povratak pravne države.