Ministar Ružić – Sve je spremno za prvi dan škole

0
23

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potvrdio je danas da će u najvećem delu Srbije biti dato zeleno svetlo za početak školske godine, pri čemu je najvažnije što će časovi trajati 45 minuta, a rad početi na tradicionalan način.

On je ocenio da je bitno to što je doneta odluka da prvi nastavni dan u svim školama širom zemlje otpočne intoniranjem ili izvođenjem državne himne „Bože pravde“, jer je potrebno da budemo svesni svog identiteta. Ružić je iskazao zahvalnost učenicima i nastavnicima na tome što su u prethodnoj školskoj godini pokazali ozbiljnost i nadu da će ukoliko svi budu odgovorni i solidarni biti u zelenoj zoni. Prema njegovim rečima, pored zdravlja, najvažnije je obrazovanje naše dece i sa tim se ne može eksperimentisati.

Ružić je ponovio da će se pratiti mere i epidemiološka situacija u školama, na osnovu čega će se opredeljivati u kojoj zoni će biti određena lokalna samouprava, a svakog petka će biti presek stanja i odlučivaće se za sledeću nedelju kako će đaci ići u školu. On je podsetio na odluke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 da vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske sve vreme u učionici, već samo kada priđu nekome na manje od metar i po, a ni deca u učionici ne moraju da nose maske kada ne govore. Međutim, nevakcinisani nastavnici moraju da nose zaštitne maske non-stop, dodao je prvi potpredsednik Vlade i u skladu sa tim apelovao na prosvetne radnike, kao i na sve ostale, da se vakcinišu i time pokažu važan stepen odgovornosti.

Ukoliko je dvoje dece u odeljenju zaraženo koronavirusom, svi prelaze na onlajn nastavu, objasnio je Ružić i ocenio da je dosta relaksiranijih mera ove školske godine, koja počinje u mnogo boljem stanju nego prethodna. On je predočio da su pre sednice Kriznog štaba vođeni razgovori sa predstavnicima sindikata i pronađen je zajednički model kako da otpočne školska godina. Prema njegovim rečima, naš sistem je u suočavanju sa pandemijom pokazao vitalnost, nismo izgubili godinu jer smo bili spremni za onlajn nastavu, koja jeste pomoćno sredstvo, ali u ovakvim situacijama postaje glavni alat. Svi sadržaji su snimljeni, ukoliko za tim bude potrebe, ukazao je prvi potpredsednik Vlade i poručio đacima, roditeljima i nastavnicima da u novu školsku godinu krenu bez tenzije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here