Božidar Delić – Ekonomično trošenje vojnog budžeta je pod znakom pitanja

0
86

General u penziji Božidar Delić je naglasio da podržava povećenje vojnog budžeta, ali da za ekonomično trošenje ovih sredstava treba da se uspostave mehanizmi koji su postojali ranije kada se vojska pitala i procenjivala šta joj je potrebno.

Rebalansom budžeta predviđeno je drastično uvećanje sredstva koja se ulažu u Vojsku Srbije. Budžetska izdvajanja su povećana sa 102 na 148 milijardi dinara. Budžet za modernizaciju i remont iznosi oko 8,5 milijardi i on se dobrim delom odnosi na prepravku i popravku MIG-ova 29. Zamolili smo generala Božidara Delića da prokomentariše najnovije povećanje vojnog budžeta.

Od početka godine, Srbija je sedam puta kroz samostalne vojne vežbe i prikaze, demonstrirala naoružanje i vojnu opremu, koje su pokazale koliko se ulagalo u opremanje i naoružavanje vojske. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme na Pešteru najavio nastavak vojnog opremanja Srbije, dok je ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio da je vežba „Munjeviti udar“ na poligonu na Pešterskoj visoravni bila odlična prilika za proveru operativnih sposobnosti komandi i jedinica.

Komentarišući povećanje sredstava namenjenih Vojsci Srbije, general Božidar Delić je rekao da s obzirom na geografski položaj u regionu Srbija mora da vodi računa o svojoj bezbednosti i da ulaže kako u borbenu tehniku tako i u ljudske resurse u vojsci. Delić je istakao da podržava povećenje vojnog budžeta, ali je izrazio sumnju u njegovo ekonomično trošenje, jer je, kako je rekao, sada prisutna praksa ,,kupovine kao na buvljaku”. Prema Delićevim rečima, ranije je vojska  iskazivala i obrazlagala svoje potrebe, a država je obezbeđivala potrebna sredstva, dok se danas vojska gotovo ništa tu ne pita, iako su vojne nabavke specifične nabavke o kojima treba da odlučuju oni kojima je to posao, a nikako predsednik države, zaključio je Delić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here