Branko Lukić – Presuda Stamatoviću i Stanišiću je apsurdna

0
241

Ponovljenim suđenjem u Haškom tribunalu Stanišić i Simatović su osuđeni na po 12 godina zatvora kao pomagači, a ne kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata, što prema rečima advokata Branka Lukića čini ovu presudu apsurdnom i lako oborivom u žalbenom postupku.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao je prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Oni su osuđeni na po dvanaest godina zatvora, ne zbog toga što su organizovali ili učestvovali u zločinima, već zato što su znali, pomagali i podržavali zločine u Bosanskom Šamcu. To je druga prvostepena presuda, jer je prva, kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca. Upitali smo advokata odbrane generala Ratka Mladića, Branka Lukića da prokomentariše ovu presudu.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, osudio je bivše čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, u proleće 1992. godine. Sudija Barton Hal, koji je pročitao presudu, naveo je kako su Stanišić i Simatović krivi po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata. Komentarišući presudu advokat Branko Lukić je rekao da je ova presuda doneta po diktatu i da je neprihvatljivo da neko bude osuđen zato što je trenirao polaznike jednog kursa koji su kasnije počinili zločine. S obzirom da i optužba i odbrana imaju pravo žalbe, Lukić je ubeđen da će advokati osuđenih u žalbenom postupku uspešno oboriti ovu presudu jer je apsurdna. Inače, postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina. To je najduži postupak u istoriji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni u proleće 2003. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here