Dragan Petrović o dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima

0
84

Naučni savetnik dr Dragan Petrović je rekao da nije siguran kakvi će biti rezultati dijaloga između vlasti i opozicije, ali da smatra da jedan deo opozicije ima kapacitet da postigne značajne  rezultate na izborima ukoliko formira jedinstven programski blok.

U međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, a uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta, još uvek nisu postignuti značajni rezultati. Dok se opoziciji žuri, ali mora da pristane na prekid dijaloga zbog letnje pauze u radu evropejaca, evroparlamentarci planiraju da razgovore nastave tek sredinom septembra. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje, u nastavku dijaloga o poboljšanju izbornih uslova sa predstavnicima opozicije uz posredovanje članova Evropskog parlamenta, da u septembru dođe do „nekog nacrta predloga zaključka“. Zamolili smo dr Dragana Petrovića srpskog politikologa, geopolitičara, ekonomistu, istoričara i političkog analitičara da prokomentariše kakvi rezultati se mogu očekivati po završetku ovih razgovora.

Prema rečima Ivice Dačića, razgovori sa opozicijom su korisni da bi se prevazišle razlike. Povodom zahteva opozicije da se predsednički, parlamentarni i lokalni izbori ne održavaju u isto vreme, Dačić je rekao da su na taj način izbori održavani i u vreme kada su svi oni koji su sada u opoziciji, osim lidera Dveri Boška Obradovića, bili na vlasti, kao i da se to isto odnosi i na funkcionersku kampanju za koju je rekao da su je „svi koristili“. On je dodao da u dijalogu vlasti i opozicije nije bilo nikakve potrebe da se čekaju evropski parlamentarci, a da ne mora da se čeka ni 1. septembar, ni 17. septembar za koji je najavljen ponovni razgovor uz njihovo posredovanje. Analizirajući moguće rezulate ovih razgovora, naučni savetnik dr Dragan Petrović je rekao da nije siguran kakvi će oni biti, ali da smatra da postoji veliki deo opozicije koji bi mogao da formira jedinstveni programski blok, sa državotvornom politikom, koja je suprotna i politici koju vodi aktuelni režim, ali i politici prethodnih režima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here