Predstoji borba voćara za izvoz jabuka

0
93

Jabuke su rodile i berba je počela ali ostaje pitanje da li će sve jabuke imati kupce tako da naše voćare ove jeseni očekuje velika borba na svetskom tržištu.

Tokom prošle sezone jabuka je bila veoma tražena na tržištu. Cene su bile veoma dobre za proizvođače i trgovce – plaćalo se uzgajivačima čak i 0,70 evra za kilogram plodova prve klase, za izvoz. To je trajalo do maja 2021. godine i ko se nije dobro snašao dočekao je da kvalitetne jabuke u avgustu prodaje po 12 dinara za kilogram za industrijsku preradu. Rusija je naš najvažniji kupac i tokom poteklih godina skoro 95% jabuka je išlo na to tržište. Sada se i to menja – rusko tržište zauzima 84% našeg izvoza jabuka. Sve će manje jabuka odlaziti na tržište Rusije (sve je više jabučnjaka u Rusiji) i sve je više zemalja koje žele deo ruskog tržišta jabuka (Iran, Moldavija). Za izvoz na druga tržišta treba nam i nova strategija – novi sortiment, nova pakovanja i da država omogući izvoznicima koji imaju manje kapacitete od 500 tona u hladnjačama da izvoze.

Prema mišljenjima stručnjaka očekuje nas više od 500.000 tona jabuka u Srbiji tokom berbe 2021. Sadašnje stanje na tržištu jabuka upućuje da će cena jabuka od 0,40 evra za kilogram biti dobra cena i da će to biti osnovna cena za sve, uz odstupanje za neke sorte. Sada prvi kilogrami Gala sorte jabuka imaju dobru cenu u ponudi – pola evra za kilogram. Ko je prvi krenuo u berbu Gale ostvariće i zaradu, ali sve više voćara bere ovu sortu jabuke i cena će sigurno biti niža u septembru. Sada će redom stizati za branje Crveni Delišes, Ajdared, Jonagold, Zlatni Delišes … veća ponuda domaćih jabuka na našem tržištu će doneti i niže cene u trgovinama. To će biti znak da voćari ne odbijaju kupce koji nude 0,35 – 0,40 evra za kilogram.

Izvoz je moguć na novim tržištima Velike Britanije, UAE… ali su i troškovi transporta, pakovanja, marketinških usluga, sertifikacije veći. Klupske jabuke su posebno uzgajane sorte, tražene na tržištu EU i Azije , u segmentu tržišta visoko platežnih kupaca. Sve je više mladih potrošača željnih novih ukusa, specifičnih zahteva koji mogu i žele da plate takvo zadovoljstvo. Zasnivanje zasada je skuplje, ali segment tržišta je ekonomski isplativ. Tu su sorte Pink Lady, Cosmic crips, Modi … Tu su i jabuke crvene boje mesa Red moon.

Nova tržišta imaju svoje specifične zahteve i pri zasnivanju zasada morate voditi računa o sortimentu jer tržište Indije voli crvene plodove, kao i tržišta Bliskog istoka. Specijalna pakovanja, sa 2 – 6 plodova su uslov uspeha. Učešće na sajmovima je takođe nužan uslov uspeha. Naše jabuke su kvalitetne, posebnog ukusa i odlikuje ih visoki sadržaj šećera i to treba da bude asocijacija potrošača kada se pomene jabuka iz Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here