Milan Milenković – Srpsko selo nije idilično naselje iz pripovedaka Janka Veselinovića

0
55

Iako je na selu proveo jedanaest godina, novinar Milan Milenković je izjavio da srpsko selo nije idilično kako je opisano u proznim delima naših književnika već da je ono surovo i da zahteva mnogo rada koji ne ostavlja vreme za umovanje i debate.

Novinar Milan Milenković je deset godina proveo na selu. Iako rođeni Beograđanin odlučio je da deo svog života provede na imanju koje je sam kupio i da živi od rada na zemlji i od zemlje. Upitali smo Milana Milenkovića da li rad na selu menja stavove o životu i šta je za njega značilo ovo životno iskustvo.

Novinar Milan Milenković živeo je na selu od 1999. do 2010. godine i to ne turistički nego kao svaki drugi seljak. Za tih jedanaest godina, motikom je prevrtao zemlju, kosio, čistio svinjce i kokošinjce i kako je rekao u jedno intervjuu, snosio sudbinu koju je Bog odredio seljacima. Boravkom na selu shvatio je da srpsko selo nije idilično naselje iz pripovedaka Janka Veselinovića, već je tvrdo i surovo, ali je i poslednje tiho ostrvo usred tuđeg i bolesnog sveta koji ga davi i isisava njegovu muku i trud. Na selu je naučio prostu istinu, a to je da nikada ne okrećeš drugi obraz i ne ljubiš neprijatelje svoje, jer ćeš tako izgubiti sebe a nećeš dobiti ništa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here