Damnjan Knežević – Srbiji preti opasnost da se u njoj nasele migranti

0
114

Damnjan Knežević, osnivač narodnih patrola je rekao da Srbiji preti opasnost da postane takozvani migrantski čep ka Evropi i da postoji plan da se do 2025. godine na ovim prostorima naseli veliki broj migranata.

Ubistvo starije žene u Somboru potreslo je srpsku javnost jer su prve informacije sa lica mesta ukazivale na odgovornost dvojice migranata koji su zatečeni u njenoj kući u trenutku uviđaja. Istraga je pokazala da je osumnjičeni za ubistvo državljanin Srbije koji je sa vlasnicom stana imao nerazrešene imovinske odnose, ali je prethodno pokrenuta antimigrantska kampanja kako u Somboru, tako i na društvenim mrežama. Upitali smo osnivača narodnih patrola Damnjana Kneževića da li je opasno neproverenim informacijama širiti netrpeljivost i strah od  migranata.

U Srbiji boravi više od 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim centrima za azil, i svima je obezbedjena zdravstvena zaštita, a za decu su pripremljeni posebni nastavni programi u školama, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić. On je u pisanoj izjavi naveo da su osim sporadičnih incidenata, sve izbeglice koje su sa istoka došle u Srbiju, dobro primljene. Pašalić je dodao da su izbeglice i migranti u teškom položaju, jer nemaju lične isprave, nemaju novca, ne poznaju jezik ni propise i da su posebno u riziku žene i deca bez pratnje, ali i da su im u Srbiji omogućeni svi neophodni uslovi za privremeni život uz puno poštovanje medjunarodnih standarda i visok stepen razumevanja i solidarnosti. Iz pojedinih organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazuje se na širenje rasizma i formiranje negativne atmosfere u odnosu prema migrantima, dok se sa druge strane mogu čuti sasvim suprotne izjave. Damnjan Knežević, osnivač narodnih patrola je naglasio da smatra da migranti predstavljaju čak i bezbednosni problem u Srbiji, kao i da postoji opasnost da se od Srbije napravi migrantski čep ka Evropi, te da bi veliki broj migranata mogao ostati u Srbiji. U tom slučaju, uopzorio je Knežević, domaće stanovništvo počelo bi da migrira u neke druge zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here