Nemanja Šarović – I Vučiću i Đukanoviću odgovara nestabilnost u Crnoj Gori

0
83

Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“ je rekao da Milo Đukanović i Aleksandar Vučić pokušavaju na sve moguće načine da skinu Zdravka Krivokapića sa vlasti i da je jedan od pokušaja bio i izazivanje nereda u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. Srpski patrijarh Porfirije kazao je da u Crnu Goru nisu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija, prenela je RTCG. Zamolili smo Nemanju Šarovića, predsednika pokreta „Ljubav, vera, nada“ da prokomentariše situaciju u Crnoj Gori u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija.

Mitropolit Joanikije je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, koja je ustanovljena pre 800 godina, kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličio u Cetinjskom manastiru. Ustoličenje je izvršeno u manastiru uz angažovanje jakih policijskih snaga zbog protesta u kojima je povređeno oko 60 osoba. Proteste su organizovale crnogorske nacionalne organizacije i pokreti, predvođene najjačom opozicionom Demokratskom partijom socijalista, a podržao ih je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Nasuprot njima, ustoličenje na Cetinju, podržali su premijer Zdravko Krivokapić i deo ministara Vlade Crne Gore. Komentarišući nedavno ustoličenje mitropolita Joanikija, Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“ je rekao da iza događaja na Cetinju stoje Milo Đukanović i Aleksandar Vučić, jer i jednom, i drugom odgovara nestabilnost u Crnoj Gori, kao što i jedan i drugi žele da skinu Krivokapića sa vlasti i osvrnuo se na kontekst u kome je Šukanović pokušao da se obruši na tradiciju i time uskrati Ustavom garantovana ljudska i verska prava građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here