Presuda bivšim čelnicima DB-a je kontroverzna

0
69

Presuda bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je kontradiktorna i kontroverzna, izjavio je Vinko Pandurević, bivši oficir vojske Republike Srpske. On  je rekao da presudom mnogi nisu zadovoljni, ali da javno mnjenje u Srbiji može biti zadovoljno jer se njome Srbija i njeno rukovodstvo isključuju iz zločina u Hrvatskoj i BiH.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove proglasio je bivše čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića krivim. Oni su osuđeni na po dvanaest godina zatvora, ne zbog toga što su organizovali ili učestvovali u zločinima, već zato što su znali, pomagali i podržavali zločine, u delu koji se odnosi na obučavanje snaga koje su izvršile zločine u Bosanskom Šamcu. Zamolili smo bivšeg oficira Vojske Republike Srpske generala Vinka Pandurevića da prokomentariše ovakve odluke suda.

Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je drugi put izrečena prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine. Žalbeno veće je po žalbi tužioca 15. decembra 2015. ukinulo prvostepunu presudu i naložilo da se suđenje ponovi. Presudom je utvrđeno da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH. Raspravno veće utvrdilo je da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužioci nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, delili tu zločinačku nameru. Po današnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu. Komentarišući ovu presudu, Vinko Pandurević, bivši oficir vojske Republike Srpske, rekao je da je ona kontradiktorna i kontroverzna i da njome nisu zadovoljni ni oni koji su osuđeni i optuženi, ni oni koji se smatraju žrtvom njihovog ratnog delovanja i postupanja, a nije zadovoljna ni međunarodna zajednica, ali da je značaj presude u tome što se pokazalo da Srbija nije agresor i da nije uzročnik ratova u Hrvatskoj i BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here