Slobodan Reljić – Postoji veza između “Jovanjice” i ljudi u vlasti

0
441

Pravno nedopustive radnje u “Jovanjici” bile su moguće samo uz spregu Koluvije sa ljudima u vlasti, što je i razlog preinačenja sudske odluke u ovom slučaju, izjavio je novinar i sociolog prof. dr Slobodan Reljić.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor vlasniku poljoprivrednog dobra “Jovanjica” Predragu Koluviji i odredio mu kućni pritvor uz nanogicu, tokom trajanja suđenja. U obrazloženju suda je navedeno da više ne postoje razlozi za ostanak u pritvoru. Vlasnik imanja „Jovanjica“ Predrag Koluvija, optužen je da je predvodio kriminalnu grupu koja je uzgajala više od tone i po marihuane. Pitali smo novinara Slobodana Reljića da prokomentariše ovakvu odluku suda.

Predrag Koluvija se tereti da je organizator kriminalne grupe, čiji su pripadnici na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“ uzgajali marihuanu radi dalje prodaje, te se terete za teško krivično delo nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina. Prema važećim zakonskim propisima dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplje koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC, a u ilegalnoj laboratoriji u Jovanjici pronađen je kanabis sa, kako tvrdi tužilaštvo, daleko većim procentom THC. Prilikom hapšenja Koluvije i ostalih u novembru 2019. godine, zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65. 581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone. Ukidanjem pritvora vlasniku poljoprivrednog dobra “Jovanjica”, Predragu Koluviji, Apelacioni sud je usvojio žalbe branilaca i preinačio rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu o produženju pritvora, jer smatra da razlozi zbog kojih je produžavan pritvor Koluviji, iako su bili opravdani u vreme pokretanja istrage, nemaju više značaj i snagu koju su imali tada i ne mogu više biti osnov za najtežu meru obezbeđenja prisustva okrivljenog. Komentarišući preinačenje sudske odluke Koluviji, novinar Slobodan Reljić je rekao da u ovom slučaju postoji nešto što nije u sferi pravno dopustivih radnji ali i neka veza između Koluvije sa sistemom i ljudima u vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here