Slatki dan u Belom Blatu

0
72

U nedelju, 3. oktobra u Belom Blatu je održan XIII po redu Slatki dan. Pored prodaje kolača, prikaza uređenosti štandova i izložbi ručnih vezova, održano je i takmičenje u pravljenju kolača po receptima baka.

U nedelju, 3. oktobra u Belom Blatu je održan XIII po redu Slatki dan. To je samo jedna u nizu beloblatskih manifestacija i po mnogima, a po deci posebno, verovatno i najzanimljivija, jer je i „najslađa“. Ove godine, zbog pogoršane epidemiološke situacije, učešće nije uzelo mnogo udruženja, klubova i pojedinaca ali je raspoloženje bilo vrlo dobro. Takođe, prikazana umešnost majstorica kolačarskog zanata, bila je na zavidnom nivou. Cilj ove manifestacije jeste negovanje kolačarske tradicije, očuvanje starih recepata i edukacija mlađih, budućih majstorica, ovog slatkog zanata. A u Belom Blatu upravo stasava jedna nova generacija mladih devojaka, članica beloblatskog Kluba žena, koje su bile i promoterke ove zaista lepe i korisne manifestacije. U lepom ambijentu, sabrana u dobroj nameri i energiji, ovo okupljanje uveličala su deca beloblatske škole svojim kulturno-umetničkim programom.

Organizatori manifestacije bili su mesna zajednica Belo Blato i Klub žena iz ovog mesta, a generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Slatkog dana bilo je Minsitarstvo za selo Republike Srbije kao podrška seoskim sredinama u okviru projekta „Miholjsko leto na selu“. Pored prodaje kolača, prikaza uređenosti štandova i izložbi ručnih vezova, održano je i takmičenje u pravljenju kolača po receptima baka. Za naj kolač ovogdišnjeg Slatkog dana proglašen je kolač sa bundevom majstorice kolačarskog zanata, Maron Marije iz Mužlje. Drugo mesto je osvojila ekipa udruženja „Banatsko jagnje„ iz Boke sa svojim predivnim salčićima dok je treće mesto pripalo vasilicama Vere Jovin iz Zrenjanina.

Pre svečanog otvaranja ove tradicionalne manifestacije održan je kratak omaž dugogodišnjoj predsednici Kluba žena, pokojnoj Anuški Šimon, koja je svojim angažovanjem, entuzijazmom i majstorstvom ostavila dubok i neizbrisiv trag u svim aktivnostima beloblatske zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here