Beograd domaćin Samita nesvrstanih

0
47

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih prilika da se postave „novi stubovi“ za saradnju u budućnosti.

60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Beograd je ponovo domaćin Samita nesvrstanih. Pokret danas ima 120 članica i 17 zemalja-posmatrača.  Prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja održana je 1961. godine u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije. Danas Srbija ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih zemalja. Poželevši dobrodošlicu prisutnima predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija, kao naslednik Jugoslavije, osnivača Pokreta, ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi.

Predsednik Azerbejdžana i predsedavajući Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) Ilham Alijev obratio se na početku skupa porukom da se danas proslavlja istorijski događaj od kada je održan prvi sastanak PNZ.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija međunarodnih organizacija. Među njima je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Rusija je jula ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD. Na skupu je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, iako je njegova zemlja članica NATO-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here