Građanima 30 evra od 1. novembra

0
95

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će od 1. novembra krenuti isplata 30 evra novčane podrške svim punoletnim građanima Srbije koji su se za tu vrstu pomoći već prijavili, što se sprovodi u okviru trećeg paketa ekonomske podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će od 1. novembra krenuti isplata 30 evra novčane podrške svim punoletnim građanima Srbije. Mali je  istakao da građani ne treba da se prijavljuju za 30 evra koje će dobiti u novembru jer su se za njih prijavljivali u maju, kada im je uplaćeno po 30 evra. Takođe, kako je dodao, od 15. novembra počinje prijavljivanje za dodatnih 20 evra pomoći za one koji se nisu prijavili za 30+30 evra, a ispunjavaju potrebne uslove ili koji su u međuvremenu postali punoletni. Penzioneri i svi koji su se već prijavili za 30+30 evra, za dodatnu pomoć od 20 evra ne treba da se prijavljuju, već će im ona biti automatski isplaćena u decembru, objasnio je on i najavio da će penzionerima početkom sledeće godine biti isplaćeno i dodatnih 20.000 dinara.

Ministar je napomenuo da je za tri paketa pomoći prošle i ove godine država izdvojila približno osam milijardi evra, što je pomoglo da se očuvaju radna mesta i proizvodni kapaciteti. Istovremeno, on je ukazao na to da u Beogradu boravi više od 100 svetskih delegacija, čime se obeležava šest decenija od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, što nam pruža novu političku i ekonomsku šansu. U tom kontekstu, Mali je podsetio na to da je tokom vikenda održano nekoliko sastanaka, kao i večera sa predsednikom Vlade Alžira i sa predsednikom Gane, na kojima je bilo reči o saradnji u brojnim oblastima, kao i o povećanju broja stipendija za studente. On je preneo da će u naredne dve nedelje biti poznato koliko će biti povećanje penzija i plata u javnom sektoru, podsetivši na to da će od 1. januara biti uvećana minimalna zarada za 9,4 procenta, odnosno da će biti veća od 35.000 dinara.

Ministar se osvrnuo i na razgovore sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koji će početi danas i trajati naredne dve nedelje rekavši da se za sledeću godinu predviđa manji deficit, od tri odsto. Takođe, planirana su velika izdvajanja za investicije, rekao je on i podsetio na to da sa MMF-om nemamo finansijski, već savetodavni aranžman, kao i da je to potvrda nastavka reformi i da saradnja sa njima daje rezultate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here