Velimir Ilić – Vučić u medijima ne treba da brani Sinišu Malog

0
95

S obzirom na funkcije koje je obavljao u vreme kada su izvršene mnoge štetne privatizacije u Srbiji, moguće je da Siniša Mali poseduje svu imovinu navedenu u dokumentima projekta “Pandorini papiri”, izjavio je Velimir Ilić.

Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je, prema navodima KRIK-a, kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime. Pitali smo Velimira Ilića predsednika „Nove Srbije“ kakav rasplet se može očekivati po ovom pitanju.

Agencija za sprečavanje korupcije je u  postupku koji je pokrenula 2015. g. pronašla dokaze koji su ukazivali da je Siniša Mali učestvovao u pranju novca i prosledila slučaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je od Uprave za sprečavanje pranja novca zahtevalo da proveri sve bankovne račune i transakcije Siniše Malog i članova njegove porodice. Nakon istrage, Uprava je sastavila izveštaj sa detaljima o više sumnjivih novčanih transkacija koje su povezane sa Malim, ali je, uprkos ovim otkrićima, Više tužilaštvo obustavilo postupak, navodeći da nije pronašlo dokaze za kriminalne radnje.  Predsednik Vučić je zatim Sinišu Malog 2018. godine unapredio u ministra finansija, što je Malom donelo i kontrolu nad Upravom za sprečavanje pranja novca.

Dokumenta u okviru projekta ,,Pandorini papiri” do kojih su nedavno došli novinari KRIK-a, obelodanili su da je Siniša Mali bio vlasnik ofšor kompanija i apartmana u inostranstvu, što za Velimira Ilića ne predstavljaju nikakvu novost s obzirom na sve funkcije koje je sadašnji ministar finansija obavljao u vreme spornih privatizacija u našoj zemlji, ali i s obzirom na uvid u imovinsku dokumentaciju koju je nekadašnja supruga Siniše Malog prilikom razvoda braka javno prikazala, kada se moglo videti šta od imovine Mali poseduje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here