Zorana Mihajlović – Srbija će imati dovoljno struje i gasa

0
204

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ima dovoljno i struje i gasa za snabdevanje građana i da će država učiniti sve da obezbedi energetsku stabilnost u uslovima energetske krize u svetu.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas će država učiniti sve da obezbedi energetsku stabilnost u uslovima energetske krize u svetu i ocenila da je najskuplja energija ona koje nema, a da će građani Srbije imati dovoljno i struje i gasa po garantovanim cenama.

Potpredsednica Vlade je poručila da se za krize mora pripremati i da aktuelna energetska kriza, koja je izazvana, između ostalog, ubrzanim rastom posle pandemije i velikom tražnjom za energentima, nije ni prva ni poslednja.

Cene gasa su počele da rastu još od proleća, a slično je i sa strujom, rekla je Mihajlović, napominjući da javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i da je njihova obaveza bila da obezbede energetsku stabilnost, a ne da se zaklanjaju iza predsednika i da ga mole da pregovara sa predsednikom druge države da bi rešio problem.

Znalo se i kada EPS ulazi u remonte i morali su da vode računa već u proleće kako će nadomestiti struju, a ne da danas uvozimo 10 odsto. Država će u ovakvim situacijama obezbediti sve za građane ne pitajući za cenu, ali je pitanje da li država treba da stane iza preduzeća koja ne rade svoj posao, rekla je ona.

Zorana Mihailović je istakla da je sada važno da se cene prate i da budemo obezbeđeni sa dovoljnom količinom energije i energenata, a kada se završi kriza da vidimo gde se kasnilo i čija je odgovornost za to.

Mihajlović je danas u Dimitrovgradu uručila prve ugovore u okviru programa energetske sanacije, koji će pomoći građanima da smanje svoje račune, a da država troši manje energije. U narednih mesec dana, kako je saopštila, ugovori za zamenu stolarije biće dodeljeni u još 60 opština, a četrdesetak opština prijavilo se za učešće u programu nabavke solarnih panela. Mihajlović je poručila da ako budemo dosledni i nastavimo da ulažemo, za tri godine može se  na ovaj način smanjiti potrošnja električne i toplotne energije za oko 20 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here