Akcije u prodavnicama – Cena ulja ispod 200 dinara

0
176

Litar zejtina u prodavnicama je dostigao cenu od 220 dinara, ali ga potrošači još ne plaćaju po toj ceni, pošto u svim velikim trgovačkim lancima traju akcije, gde je ova namirnica jeftinija za 20 do 30 dinara od redovne.

Iako je litar zejtina u prodavnicama dostigao cenu od 200 dinara, u svim velikim trgovačkim lancima traju akcije na kojima ova namirnica košta 20 do 30 dinara manje. Za sada je to dobra prilika da se malo ušedi, ali je pitanje trenutka dokle će snižene cene trajati.
Naša zemlja nije nikada oskudevala za ovom uljaricom pa je tako i u ovoj žetvi dobila dovoljno zrna za domaće potrebe i izvoz, uprkos velikoj suši . Prema podacima Poslovne zajednice „Inudstrijsko bilje”, sa oko 220.000 hektara i prosečnim prinosom od tri hektara, imamo oko 660.000 tona suncokreta u ovoj žetvi.

Kvalitet domaćeg ulja je viši od standarda EU jer se tamo za proizvodnju jestivog ulja koristi 51 odsto suncokreta, uljane repice i soje deklariše kao suncukretovo ulje, dok je kod nas čak 90 odsto procenata ulja čini suncokret.

Pošto imamo sirovinu i kvalitet, kupci se pitaju zašto cena gotove namirnice u proteklih godinu dana ide nagore. Uljare i agrarni analitičari ukazuju na to da je suncokret lane koštao u žetvi 38 dinara, a da je prema izveštaju Produktne berze Novi Sad od prošle sedmice kilogram suncokreta bio 65,4 dinara, a od ponuđenih 1.650 tona prodato je svega 75 tona.

Agrarni analitičari ističu da se cena suncokreta formira na preseku ekonomske godine za ovu kulturu, a to je oktobar, na osnovu nabavne cene sirovine koja čini oko 80 odsto udela u ukupnim troškovima.  Očekivalo se da će cena suncokreta u ovoj žetvi biti 49 dinara i u tom slučaju maloprodajna cena litra ulja bi iznosila 150 dinara, ali je usledeo skok cene čiji se razlozi nalaze u pandemiji kovid-19, dešavanjima na svetskom berzanskom tržištu i u tome što su prinosi podbacili posebno u Rumuniji i Bugarskoj, a manje u Rusiji i Ukrajini.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 180.000 tona jestivog ulja po litru, a oko 100.000 tona se izveze, jer se po glavi stanovnika troši 12 litara ulja godišnje, odnosno 82.000 litara, dok se na inotržištu proda oko 150.000 tona suncokreta.

Prema oceni agrarnih analitičara, cena ulja u Srbiji može da raste sve dok narod može da plaća, pa bi zato država trebala da preduzme mere da ne dođe do novog poskupljenja i da reaguje posredstvom Robnih rezervi, kako bi sprečila nova poskupljenja . Jedna od mera mogla bi da bude da se na tržište pusti 8.000 do 12.000 tona, ili da se uveze, ali se tada može dogoditi da uvezemo ono što smo izvezli i da ulje bude skuplje nego što smo ga prodali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here