Brnabić – Sastanak sa generalnom sekretarkom OEBS-a

0
23

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid o reformama koje Vlada Srbije sprovodi u brojnim oblastima, posebno kada je reč o vladavini prava, medijskim slobodama i bezbednosti novinara, ali i o saradnji u regionu i globalnim problemima sa kojima se suočava ceo Zapadni Balkan.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Helgom Šmid. Brnabić je izkazala zahvalnost generalnoj sekretarki OEBS-a na podršci koju ta misija pruža Srbiji u ključnim reformama, istakavši da je jednako lično posvećena kako ustavnim promenama, tako i bezbednosti novinara, posebno žena u novinarstvu, jer je to, kako je naglasila, crvena linije preko koje se ne prelazi. Jedna od tema o kojoj se razgovaralo bilo je i učešće žena u javnoj sferi i njihova zastupljenost na vodećim pozicijama, a premijerka je istakla da sa zadovoljstvom može da kaže da u nekim lokalnim samoupravama i gradovima Srbije žene prednjače na tim rukovodećim mestima, dok je njihova zastupljenost u Kancelariji za IT i eUpravu čak 60 odsto. To nije bio plan, već razlog leži u tome što su žene najbolje radile taj posao, podvukla je Brnabić.

Sagovornice su razmenile mišljenja o oblastima u kojima je moguće produbiti saradnju Srbije sa Kancelarijom OEBS-a, poput regionalne saradnje, posebno kada je reč o organizovanom kriminalu i trafikingu. Klimatske promene su identifikovane kao tema od posebnog značaja, pri čemu je Šmid dodala da će Misija nastaviti da pruža i stručnu pomoć i saradnju u svim oblastima za koje Srbija bude smatrala da je potrebno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here