Oktobar mesec borbe protiv raka dojke

0
138

Mesec oktobar obeležava se kao mesec borbe protiv raka dojke. Svaka osma žena u Srbiji tokom svog života oboli od karcinoma dojke, a u trenutku postavljanja dijagnoze gotovo četvrtini njih se dijagnostikuje bolest u odmaklom stadijumu.

Stopa obolevanja od raka dojke u našoj zemlji je veoma visoka, što nas stavlja na neslavno drugo mesto u Evropi. Ipak, statistika pokazuje da je ova bolest izlečiva u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Samostalni i preventivni pregledi kao i rano uspostavljanje dijagnoze ključni su faktor za uspešno lečenje.

Samopregled dojki svaka žena treba da radi jednom mesečno pri čemu je važno da obratiti pažnju na simetričnost dojki i izgled kože, ali i na eventualnu pojavu crvenila, neravnina i sekrecije.

Među najčešćim simptomima koji ukazuju na oboljenje od karcinoma dojki je otvrdnuće koje je često bezbolno, zatim grudvice, promene oblika i veličine dojki, kao i iscedak iz bradavice i naboranost kože, poznata i kao takozvana pomorandžina kora.

Kod žena koje su imale bliskog srodnika obolelog od karcinoma dojke, prva mamografija treba da se uradi u godinama kada je žena barem deset godina mlađa nego što je bio blizak srodnik u trenutku obolevanja. Konzumiranje cigareta i alkohola, ali i gojaznost spadaju u opšte faktore rizika kada je reč o ovoj bolesti. Pored toga, porodična anamneza i kasna trudnoća takođe mogu biti uzroci nastanka raka dojke. Takođe, žene koje u svojoj porodici imaju bliskog srodnika po majčinoj liniji, koji je oboleo od karcinoma, imaju dvostruko veći rizik da obole. Dodatni visoki faktori rizika su i rađanje nakon 30. godine, rana prva menstruacija i kasna menopauza.

Ukoliko se primete neke promene na dojci, prvi i obavezan korak je javljanje lekaru, koji će odrediti potrebnu vrstu pregleda. Najčešće je to ultrazvuk, koji, u ovoj fazi, iz više razloga predstavlja najpraktičnije rešenje. Važan postupak prilikom ultrazvuka jeste pregled pazušne jame, budući da se upravo na tom mestu mogu pritajiti tumori, ali i uvećane, patološki izmenjene limfne žlezde. Ukoliko se sumnja da se radi o malignom tumoru, pacijent se dalje upućuje na mamografiju koja predstavlja zlatni standard u ranom otkrivanju karcinoma dojke i najčešće se radi kod žena starijih od 40 godina.

Koliko je ova bolest učestala govori i podatak da svakog dana u našoj zemlji čak 13 žena dobije dijagnozu karcinoma dojke, što je brojka koja sama po sebi naglašava važnost prevencije. U Srbiji se veće stope obolevanja od karcinoma dojki beleže u Vojvodini u odnosu na centralnu Srbiju, dok su nešto niže stope obolevanja u Pčinjskom okrugu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here