Siniša Mali – Rebalans budžeta

0
90

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu rezultat izuzetnih ekonomskih dostignuća u ovoj godini, što je dovelo do 183 milijarde dinara većih prihoda u budžetu u prvih devet meseci ove godine.

Ministar finansija Siniša Mali je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, u Skupštini Srbije, naveo da je ministarstvo želelo da kroz ovaj rebalans budžeta na pravi način raspodeli visak prihoda ostvaren u prvih devet meseci ove godine i usmeri ga na ono što su prioriteti Vlade Srbije. Rebalans i njegova struktura ulaganja usmereni su ka kapitalnim investicijama, podizanju atraktivnosti naše ekonomije i životnog standarda građana, rekao je ministar, dodavši da se takav pristup u planiranju ekonomske politike pokazao ispravnim i uspešnim. Prema njegovim rečima, nikada veća ulaganja u kapitalne projekte, kao i podrška privredi i građanima, doveli su do toga da će Srbija ove godine imati privredni rast od sedam procenata.

Ministar je rekao da ćemo ovu godinu, najverovatnije, završiti sa deficitom od svega 4,9 odsto, što je znatno manje od planiranih 6,9 odsto, pri čemu udeo javnog duga u ukupnom BDP-u zemlje neće premašiti 58,2 odsto. On je, govoreći o ostvarenim prihodima u ovoj godini, precizirao da je porez na dohodak veći za 4,5 milijardi dinara od planiranih, dok je prihod od poreza na dobit pravnih lica viši za 43,9 milijardi dinara u odnosu na aprilsku projekciju. Takođe, kako je naveo, porez na dodatu vrednost veći je za 53,7 milijardi dinara, prihodi od carina za 2,5 milijardi dinara, dok su prihodi od akciza za 6,4 milijarde dinara veći od projektovanih.

Prema njegovim rečima, rebalansom je za kapitalne investicije izdvojeno na nivou opšte države približno 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP-a. Mali je rekao da su ovim rebalansom obezbeđena dodatna sredstva za izgradnju Moravskog koridora, deonicu Novi Beograd–Surčin, Dunavsku magistralu, izgradnju obilaznica oko Loznice, Gornjeg Milanovca, Užica i tunel kod Kadinjače, kao i sredstva za početak izgradnje metroa u Beogradu. On je, govoreći o ulaganjima u zdravstvo, istakao da su rebalansom opredeljena sredstva za izgradnju fabrike vakcina, za dalje opremanje Kliničkog centra u Beogradu, kao i za nove projekte iz oblasti zdravstva, kao što su radovi na rekonstrukciji osam domova zdravlja – u  Grockoj, Gadžinom Hanu, Lapovu, Loznici, Medveđi, Rači, Somboru i na Čukarici.

On je naveo i da su dodatno obezbeđene 3,3 milijarde dinara za projekte u oblasti ekologije, i dodao da se u budžetu već nalaze projekti za izgradnju kanalizacione mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u brojnim lokalnim samoupravama. Prema njegovim rečima, rebalansom je predviđeno dodatnih 2,7 milijardi dinara za poljoprivredu, čime predviđena ukupna izdvajanja za tu oblast dostižu 60,3 milijarde dinara. Istovremeno, rebalansom su predviđena i dodatna izdvajanja za sport – za završetak radova na multifunkcionalnoj dvorani u Košutnjaku, predočio je Mali, podsetivši na to da je Srbija organizator svetskih prvenstava u rvanju, atletici i šahu u 2022. godini.

Takođe, izdvojena su i sredstva za finalizaciju sporazuma sa Američkom međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), što treba da rezultira time da se na raspolaganju privredi Srbije nađe 400 miliona dolara, precizirao je ministar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here