Turističke agencije – Realizovano samo 50 odsto zamenskih putovanja

0
69

Do isteka roka za vraćanje novca za nerealizovana zamenska putovanja ostala su još tri meseca. Budući da je veliki broj zemalja EU svojim agencijama i hotelima dozvolio da povraćaj sredstva za nerealizovana putovanja produže do 2023. godine, iz JUTA ističu da domaće agencije u saradnji sa resornim ministarstvom traže rešenje za taj problem.

Protekla letnja turistička sezona iako je bila solidna, daleko je slabija od 2019. Putovalo je četrdesetak odsto manje turista, a dobar deo njih koristio je zamenska putovanja. Iz agencija ističu da postoje veliki problemi sa stranim partnerima koji ne žele da vrate novac za neiskorišćene aranžmane, što agencije dovodi u neprijatnu situaciju jer se nameće pitanje da li će moći da vrate novac klijentima do 15. januara, s obzirom da je veliki broj zemlja odlučio da odloži povraćaj novca.

Turističke agencije pokušavaju sa resornim ministarstvom da pronađu najbolji model i predlažu produženje roka za isplatu do kraja sledeće turističke sezone u kombinaciji sa kreditima, s obzirom da je iskorišćeno samo oko 50 odsto zamenskih putovanja, što predstavlja veliki novčani  iznos. Glavni razlog su kovid protokoli koji su se razlikovali od zemlje do zemlje, a neki su u krizi ostali bez posla ili su čekali da mere popuste.

Što se tiče povraćaja novca za nerealizovane đačke ekskurzije u Srbiji, problem predstavljaju putovanja koja su plaćena unapred, mada su agencije vratile novac roditeljima čija su deca završila školovanje.

Turističke agencije u Srbiji neće moći da vrate novac od zamenskih putovanja čija vrednost se procenjuje na 25 miliona evra, iako su u obavezi da to učine. Svim putnicima koji su dobili vaučere umesto odmora trebalo bi da se vrati novac najkasnije za tri meseca.

Prema navodima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, oko 50 odsto putovanja nije realizovano, a novac koji su agencije zaradile u prethodnom periodu, iskoristile su za vraćanje dugova.

Sa druge strane, inostrani partneri ne žele da vrate novac, a neki od njih nisu u obavezi, jer su njihove države produžile taj rok. Ako građani budu insistirali da se primeni uredba, od 15. januara najveći broj agencija će postati insolventan, što znači da će turisti moći da naplate svoja potraživanja od osiguravajućih kuća, ali je veliko pitanje da li će one to isplatiti, jer je sve uzrokovano pandemijom kovid-19.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here