Ljiljana Blagojević – Ceo film ,,Toma” leti na krilima njegove muzike

0
713

,,Toma je znao da ja volim njegove pesme tako da u kafani sa zadovoljstvom naručim i pesmu “Za Ljiljanu”, rekla je Ljiljana Blagojević.

Film “Toma” Dragana Bjelogrlića, danima niže uspehe i puni bioskope širom Srbije. Međutim, film je pored scena snimljenih prema biografiji pevača, dopunjen i fiktivnim scenama, koje zapravo i nisu bile deo Tominog života. Tako je u filmu pesma „Za Ljiljanu“ posvećena ženi lekara koji je lečio Zdravkovića, dok je u stvarnosti bila posvećena glumici Ljiljani Blagojević. Zamolili smo Ljiljanu Blagojević da prokomentariše kako je pesma nastala, ali i zašto je u filmu navedeno drugačije.

Pojava biografskog igranog filma u čijem je središtu ličnost pevača narodne muzike Tome Zdravkovića dočekana je u svim zemljama nastalim raspadom SFRJ sa velikom pažnjom. Već nakon prvih nekoliko dana prikazivanja filma u bioskopima širom regije, film je sa neskrivenim oduševljenjem pozdravljen kao svojevrsno kinematografsko „otkriće“. Razlog za veliko interesovanje publike za ovaj film, treba tražiti u životu pevača, koji je bio turbulentan i bogat događajima, kao i u činjenici da se u filmu prikazuje mukotrpan put uspeha na jugoslovenskoj umetničkoj i estradnoj sceni.Jedan od producenata filma i kompozitor pesme “Ponoć”, Željko Joksimović, istakao je da kod Tome Zdravkovića ništa nije bilo uobičajeno, pa ni muzika, i da je film “Toma”  neka vrsta ,,iznenadnog bljeska prošlosti u kojoj smo uživali i u kojoj je ljubav bila važna informacija”.

Pesme “Tužno leto”, “Danka”, “Šta će mi život”, “Da l’ je moguće”, samo su neki od hitova Tome Zdravkovića čije je nastajanje prikazano u filmu o nezaboravnom srpskom pevaču. Film je dotakao same početke i vrhunac Tomine slave, sve njegove ljubavi koje su mu bile inspiracija za pesme, ali i prijatelje sa kojima je činio umetnički milje tadašnje Jugoslavije. Jedna od njih bila je i glumica Ljiljana Blagojević kojoj je Toma posvetio pesmu “Za Ljiljanu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here