Uzgoj smokve

0
160

Duga je tradicija gajenja smokve u našoj zemlji. Veliki broj domaćinstava želi da u svom dvorištu ima smokvu, iako je to vrsta koja po prirodi pripada nekoj blažoj klimi, odnosno mediteranskim uslovima gajenja.

Na mestima gde je klima dosta toplija biljka smokve lako prezimi, odnosno zadrži svoju zelenu masu, to jest grane na kojima će kasnije imati obilje plodova. Dešava se da, kada su zime dosta jake, smokva izmrzne, ali po pravilu svake godine ona izbije iz panja, odnosno iz stabla formira novu lisnu masu. Međutim, kada izmrzne, gubi veliku količinu plodova.

Postoje različite vrste smokava. Ima onih koje rastu kao žbunaste smokve i onih koje imaju tendenciju da formiraju lepo i kvalitetno stablo. Smokve se mogu razlikovati i po tipovima plodova. Postoje smokve koje su stalnorađajuće. Takve smokve u toku juna, jula, avgusta, pa sve do septembra, mogu imati sitne žute veoma ukusne plodove. A postoje i smokve sa krupnijim plodovima: roze, zelenim, tamnoljubičastim, koji mogu biti čak i veličine kruške. Takve smokve nešto manje rađaju u odnosu na sitnoplodne smokve.

Prilikom gajenja smokve potrebno je znati da se pravilnim odabirom lokacije na kojoj ćemo posaditi biljku, može veoma uticati na njenu dalju budućnost. Ukoliko je zasadimo pored nekog zida, neke ograde, zaštite, na južnoj ekspoziciji u dvorištu ili na terasi u saksiji, biljka će biti zaštićena od hladnog vetra, mraza ili ledene kiše. Takva biljka će zadržati grane tokom zime i formirati listove na proleće. Ukoliko nismo u mogućnosti da imamo neku zaštićenu poziciju, neko zaštićeno mesto na kome bismo gajili, svakako da je možemo zaštititi i uz pomoć nekih od materijala na prirodnoj bazi, kao što su konstrukcije napravljene od drveta pa prekrivane agrilima, zatim jutanim platnima, a možemo jednostavno doneti veće količine šuše od kukuruza, zatim trščanog platna ili pak trske ili četinarskih grana kojima ćemo zaštititi grane da ne bi došlo do kompletnog propadanja. Ako do propadanja i dođe, stare suve grane potrebno je odrezati.

Smokva ne zahteva gotovo nikakvo prskanje, pa se može gajiti kao organska, odnosno integralna vrsta. Prilikom gajenja smokve trebalo bi odraditi minimalnu rezidbu u toku zime da bismo podstakli formiranje novih grana. Ne bi trebalo čekati da biljka izraste i da u toku zime izgubi veću količinu mase. Tokom zime smokvu je potrebno zaštititi. Ako se ipak neke grane osuše i propadnu, potrebno ih je odrezati pred proleće. Hraniva koja se mogu dodavati biljci smokve bitna su samo u prve dve godine. Nakon toga smokva formira izuzetno jak koren što joj daje snagu izbojnosti iz panja. U početku joj se može dodavati neko đubrivo poput stajskog ili komposta ili eventualno mineralna đubriva, dok će kasnije, ukoliko je zemlja solidnog kvaliteta, biljka bez problema rasti. Ukoliko se nekada desi da biljka dobije flekavost ili sušenje plodova, tada je potrebno reagovati pravim preparatima uz savet stručnjaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here