Vučić u Glazgovu – Srbija će se i te kako boriti za zaštitu životne sredine

0
72

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se danas obratio na Samitu lidera o klimatskim promenama u Glazgovu, istakao je da deluje lako govoriti o borbi protiv klimatskih promena, ali da je u toj oblasti mnogo kontradiktornih pitanja, koja zahtevaju odgovore koje nije lako dati, i poručio da će se Srbija i te kako boriti za zaštitu životne sredine.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Glazgovu gde učestvuje na Samitu lidera o klimatskim promenama. Na samom početku obraćanja na samitu, predsednik je rekao da moramo da investiramo u klimu i okolinu, te da buduće generacije ne smeju da ponavljaju greške svojih predaka jer je ovo jedina planeta koju imamo. On se pohvalio time da je Srbija jedan od retkih predstavnika istočnoevropske grupe zemalja koja učestvuje u radu samita u Glazgovu, kao i time da smo potpisnici Pariskog sporazuma koji predviđa smanjenje emisije gasova i efekta staklene bašte. Naš zeleni plan je u veliki meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje, rekao je Vučić navodeći da će Srbija izdati zelene obveznice koje će služiti cirkularnoj ekonomiji.

Vučić je postavio i nekoliko pitanja među kojima su kako će se finansirati sve ove priče, koja će biti kamata, kako će Srbija moći da pristupi tim ogromnim fondovima novca, kako će se tretirati nukelarne elektrane, smanjiti ih ili povećati, kako će se tretirati cena prirodnog gasa s obzirom da su njegove rezerve u rukama najmoćnijih sila sveta. Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali da niko ne govori kako će se rešavati kobalt, nikl i drugi ostaci od proizvodnje električnih automobila. On je ukazao na to da zdravlje ljudi koji žive u Srbiji direktno zavisi od sprovođenja ove agende, kao što zdravlje i život svakog živog bića na Zemlji zavisi od dogovora koji će se postići na Samitu i od sprovođenja tih dogovora na nacionalnom nivou. Vučić je na kraju zaključio da je možda pravo vreme da oslušnemo i čujemo vapaj Majke Zemlje, jer kako je rekao ako izgubimo ovu trku sa vremenom, naša deca će naslediti bespovratno zagađenu planetu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here