Gajenje jagode u plasteniku

0
106

Gajenje jagode u zaštićenom prostoru, predstavlja jedan od najintezivnijih oblika gajenja čiji je cilj što raniji izlazak na tržište sa svežom jagodom. Ovakvom proizvodnjom ostvaruje se veća cena, samim tim i profit.

Iako jagode najčešće gajimo na otvorenom, poslednjih godina sve je više jagodnjaka u zaštićenim prostorima. Ovaj intenzivni način gajenja ima za cilj da se tržištu što ranije ponudi sveža jagoda.

Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura. Ima visoku cenu pogotovo van sezone. Zbog toga je bitno smanjiti rizik u proizvodnji i deo zasada jagoda pokriti plastenicima.

Kako bi se postigli najbolji prinosi pri gajenju jagoda u zaštićenom prostoru biljkama je potrebno obezbediti adekvatne uslove. Jedan od osnovnih uslova je optimalna temperatura u različitim stadijumima rasta i razvoja.

Poželjno je da u godini zasnivanja useva, nakon jesenje berbe u toku zimskih meseci, temperatura vazduha u plasteniku bude oko 1-2 °C u trajanju od najmanje 5 nedelja. Kod biljaka koje daju plod u rano proleće, tokom januara ili na početku februara treba održavati temperaturu od najmanje 12 °C danju, a tokom noći oko 8 °C . Otvaranjem cvetnih pupoljaka temperatura se postepeno povećava.

Kada počnu da se formiraju zeleni plodovi, optimalne dnevne temperature su 16-20 °C , dok je noćna oko 10 °C. U vreme cvetanja potrebno je provetravati zaštićeni prostor kada temperatura pređe 20 °C. Visoke temperature tada mogu prouzrokovati zaostajanje biljaka u rastu, kao i kasniju pojavu deformisanih plodova.

Provetravanjem se ujedno utiče na smanjenje vlažnosti u zaštićenom prostoru, a tako se smanjuje rizik od pojave različitih vrsta bolesti (npr. siva plesan). Kod biljaka koje donose plodove krajem leta ili u jesen, potrebno je osigurati što nižu temperaturu, sve do faze sazrevanja plodova. Temperatura ne bi trebala da pređe 24 °C. Više temperature mogu negativno uticati na oprašivanje cvetova, veličinu plodova jagode i na sam prinos.

Početkom septembra, pa sve do kraja berbe, dnevna temperatura trebala bi da bude oko 16 °C a noćna 10 °C. Krajem berbe temperatura se spušta na 12-14 °C tokom dana, odnosno 8 °C noću.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here