Kisić Tepavčević – „EU i Srbija – Za pristupačne javne ustanove“

0
94

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je na završnoj konferenciji projekta „EU i Srbija – Za pristupačne javne ustanove“, da je cilj ministarstva na čijem je čelu stvaranje društva bez barijera i sa jednakim mogućnostima za sve građane.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević poručila je danas, na završnoj konferenciji projekta „EU i Srbija – Za pristupačne javne ustanove“, da je cilj ministarstva na čijem je čelu stvaranje društva bez barijera i sa jednakim mogućnostima za sve građane.

Kisić Tepavčević je naglasila da je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom isključivo posvećen poboljšanju kvaliteta života ovih osoba, a da je misija Ministarstva da stvori Srbiju bez barijera, poručivši da osobe sa invaliditetom treba da znaju da u Ministarstvu imaju ne samo podršku, već i prijatelje.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je u proteklom periodu izdvojilo značajna sredstva za prevazilaženje barijera, pa su tako javne površine, koje su osobe sa invaliditetom označile kao nedostupne, kao što su ivičnjaci, ulazi u zgrade i bazeni, prilagođene tako da budu pristupačne svim građanima.

Ona je ukazala na to da je, uz podršku Ministarstva, u prethodnom periodu postavljeno više od 100 rampi u više od 40 lokalnih samouprava, a da su posle više decenija postojanja i rada, prvi put od osnivanja, brojni objekti postali dostupni osobama sa invaliditetom.

Ministarka je istakla da su  obezbeđena sredstva za adaptaciju i opremanje objekata udruženja osoba sa invaliditetom, čime su poboljšani prostorno-tehnički uslovi za rad i boravak članova, i predočila da su izdvojena i sredstva za izgradnju i opremanje inkluzivnih igrališta za decu sa invaliditetom, ugradnju brojnih liftova i adaptaciju toaleta za osobe sa invaliditetom.

U cilju dostupnosti informacija svim građanima, Ministarstvo nastoji da pomogne u otklanjanju komunikacijskih barijera sa kojima se neke osobe sa invaliditetom susreću, a Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje štampa sva dokumenta, na zahtev građana, na Brajevom pismu, ukazala je Kisić Tepavčević.

Ona je poručila i da je Srbija apsolutno spremna da u potpunosti usvoji principe Univerzalnog dizajna, koji predstavlja dizajn okruženja i proizvoda koji mogu koristiti svi ljudi, bez potrebe za ikakvim prilagođavanjem.

Ministarka je izrazila uverenje da će boljem strateškom pristupu doprineti i projekat „EU i Srbija – Za pristupačne javne ustanove“, pre svega kvalitetnom analizom zakonskog okvira i preporukama za njegovo dalje unapređenje i realizovanim edukacijama na ovu temu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here