Pokret Novi optimizam pozvao je sve građane na veliki protestni skup koji će biti održan ispred Kulturnog centra Zrenjanina 04. decembra, sa početkom u 12h. Povod je kršenje ljudskih prava, uskraćivanje slobode govora i okupljanja i uskraćivanje sloboda društvenog i političkog delovanja.

Kao i prethodnih godina kada je bilo potrebe za okupljanjem kako bi se prokomentarisala dešavanja u gradu i okolini od značaja za život stanovnika Zrenjanina Novi optimizam je pokušao da na regularan i legitiman način zakupi Veliku salu Kulturnog centra upravo da bi se razgovaralo o važnim temama za grad i njegove stanovnike. Međutim, ovog puta Novi optimizam nije mogao da dođe do željenog prostora. Stavljeno im je do znanja da nisu podobni kao zakupci prostora. Branislav Grubački Guta, osnivač pokreta Novi optimizam, ovo karakteriše kao društveno-političku diskriminaciju koja je nedopustiva i kao kulminaciju situacije u kojoj je moguće nekom uskratiti pravo na društveno delovanje.

Baš u trenutku snimanja ove izjave naišao je direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, koji je neizdavanje prostora Novom optimizmu pravdao činjenicom da su u toku radovi u ovoj ustanovi i da će u narednom periodu biti organizovane samo dodele novogodišnjih paketića.

S obzirom na to da Novom optimizmu nije dozvoljeno da o društvenim problemima razvija debatu u prostoru za čije bi korišćenje platio cenu zakupa pošteno kao i uvek do sada ovaj pokret pozvao je sve građane na veliko protestno okupljanje pod nazivom „Koja je tvoja crvena linija?“ koje će biti održano na platou ispred Kulturnog centra Zrenjanina u subotu 04. decembra sa početkom u 12 časova. Očekuje se dolazak brojnih političkih i društvenih aktera, grupa građana, a svoje prisustvo do sada su potvrdili Senka Jankov iz Novog optimizma, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Dragana Rakić iz Demokratske stranke, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke i Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina.