Dejan Žujović – Kovid propusnice su još jedna šala i igrokaz naše vlasti

0
156

Pooštravanje mera vezanih za kovid propusnice neće ništa rešiti jer je po sredi još jedna “šala i igrokaz naše vlasti koji služi samo da izgleda da nešto rade a u stvari ne rade ništa”, rekao je doktor Dejan Žujović.

Iako je primena kovid propusnica u Srbiji počela pre par nedelja, sve češće se pominje da nisu dovoljne, jer važe samo za ulazak u ugostiteljske objekte i na masovna slavlja u zatvorenim prostorima. Prvobitno su bile potrebne od 22 sata do zatvaranja objekata, ali je 4. novembra Krizni štab odlučio da ta granica bude pomerena na 20 časova. Pitali smo dr Dejana Žujovića kako komentariše pooštravanje mera vezanih za kovid propusnice i može li se takvim merama doći do smanjenja pandemije.

Godinu ipo dana od početka pandemije korona virusa, u periodu kada u Srbiji dnevno umre oko 60 ljudi a bolnički kapaciteti su sve puniji, nadležni su uveli kovid propusnice, dokument kojim se  dokazuje da ste zaštićeni od korona virusa na taj način što ste primili vakcinu protiv kovida, ili ste preležali virus, ili  imate negativan rezultat PCR ili antigenski test za korona virus ili pozitivan test na antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariji od tri meseca.

Pored ugostiteljskih objekata, kovid propusnice su potrebne i za ulazak u kockarnice i kladionice, a iz Vlade Srbije su naveli da će rezultati PCR ili brzog antigenskog testa biti vidljivi u sertifikatu prilikom očitavanja QR koda u objektu u koji je neko došao posle 20 časova, samo kada su urađeni u državnim laboratorijama. Svi oni koji imaju potvrdu druge, odnosno treće vakcine će imati validan kovid sertifikat.

Gosti koji kafiće i restorane napuštaju pre 20 sati ne moraju da imaju kovid propusnicu, koja je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti posle 20 časova. Ako neko nema validan kovid sertifikat ili ga nema uopšte, a nadležni ga zateknu u ugostiteljskom objektu, biće kažnjen sa 5.000 dinara. Za pravno lice kazna je 300.000 dinara, za preduzetnika 150.000 dinara, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Komentarišući pooštravanje mera vezanih za kovid propusnice dr Dejan Žujović je rekao da je njihovo uvođenje još jedna “šala i igrokaz naše vlasti” kojim se ništa neće rešiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here