Nebojša Stefanović odlikovan Krstom vožda Đorđa Stratimirovića

0
121

Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je danas potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića. Ovaj orden, ustanovljen povodom prenosa i sahrane posmrtnih ostataka generala i vožda Đorđa Stratimirovića u Srbiji nakon 113 godina, ministru Stefanoviću uručio je prof. dr Ivan Stratimirović.

Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je ministra odbrane Nebojšu Stefanovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića. Ovaj Orden je ustanovljen povodom prenosa i sahrane posmrtnih ostataka generala i vožda Đorđa Stratimirovića u Srbiji nakon 113 godina. Ministru Stefanoviću orden je uručio prof. dr Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića. Ministar Stefanović se zahvalio na ovom izuzetnom priznanju, poručivši da je general Stratimirović bio izuzetan komandant, zahvaljujući kome je srpska vojska ostvarila ključne pobede sredinom 19. veka, sačuvavši srpsku Vojvodinu, ali i nadaleko poznati i priznati diplomata, izuzetna ličnost, ne samo u vojničkom smislu, već i sveukupno. Stefanović je istakao, da dobiti njegov orden za jednog ministra odbrane ima posebno značenje te da je počastvovan i neizmerno zahvalan što se od danas može nazvati nosiocem njegovog ordena.

Prema rečima ministra Stefanovića, u Srbiji smo, nažalost, neretko dozvoljavali da naše velikane i njihova dela prekrije zaborav. Međutim, kako je rekao, izuzetno je ponosan što je naša država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem iznašla mogućnost da se konačno ispuni voždova poslednja želja i to posle više od jednog  veka – želja da svoje večno konačište nađe u Sremskim Karlovcima, na srpskoj zemlji, koju je najviše voleo i poštovao. Vožd Stratimirović je bio i ostao moćan simbol jedinstva srpskog naroda i utoliko je još važnije da počiva u svojoj otadžbini, rekao je Stefanović i naglasio da je ponosan što Srbija danas ispravlja razne nepravde i što radi na tome da naša deca znaju kakve pretke imamo.

Predstavnici Centra za razvoj Šajkaške, Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića i članovi porodice srpskog vožda zahvalili su ministru Stefanoviću, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za podršku i pomoć u organizaciji svečanosti održane 27. septembra u Sremskim Karlovcima, kada su posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića preneti u Srbiju i pohranjeni u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, uz najviše vojne počasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here