Mlađan Đorđević – Retka je situacija u kojoj crkva nije sa svojim narodom

0
121

Nereagovanje patrijarha Porfirija na probleme naroda u Podrinju koji se bori protiv otvaranja rudnika litijuma u njihovom kraju ali i patrijarhovo obraćanje posle protesta koji su održani u Šapcu u kome je na ,,čudan način izjednačio žrtve i nasilnike”, prema rečima Mlađana Đorđevića, predsednika pokreta Oslobođenje, govori o tome da je Porfirije postao blizak sa vlastima i da je ovo retka situacija u kojoj crkva nije sa svojim narodom.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević uputio je otvoreno pismo patrijarhu srpskom Porfiriju u vezi sa pobunom naroda u Podrinju, protiv uništavanja njihovih domova, reka, šuma, protiv pljačke njihove zemlje od strane jedne, kako je naveo, korumpirane vlasti i jedne po zlu čuvene korporacije. Naroda koji je hrabro ustao protiv nepravde i sile koja ga je napala i koji je, za odbranu hrišćanskih ideala, svojih porodica i svoje slobode, voljan da stane goloruk pred bager i pred kamarilu šipkama naoružanih kriminalaca. Mlađana Đorđevića smo upitali šta zamera patrijarhu Porfiriju i da li je dobio ikakav odgovor na otvoreno pismo koje je uputio.

Prethodnih dana su se često mogli čuti apeli upućeni SPC i njenom poglavaru Porfiriju  u kojim se zahteva od njih da reaguju povodom namere kompanije Rio Tinto da iskopava litijum u dolini Jadra, kao i zbog protesta koji su se održali širom Srbije. Porfirije nije odgovorio na konkretne zahteve, ali je izjavio je da je sa tugom pratio fizičke sukobe koji su izbili tokom blokada puteva u Srbiji i apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se tuku.

U otvorenom pismu upućenom srpskom patrijarhu Porfiriju povodom ovih dešavanja, Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje je izjavio da je posle događaja u Šapcu patrijarh izjednačio žrtve i nasilnike. Dorđević je istakao da je ovo retka situacija u kojoj crkva nije sa svojim narodom te da je Porfirije postao blizak sa vlastima, što su ponekad radili i drugi crkveni oci, ali kako je rekao, nikada nisu prešli tu liniju, da vezuju sudbinu crkve i svoje pozicije za vladara, a protiv svog naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here