Nagrada za „Dobar primer novog optimizma“ dodeljena je Jeleni Obućini, novinarki Newsmax Adrie na protestnom skupu ispred Filozofskog fakulteta povodom Dana ljudskih prava. Obućini su povelju uručili prošlogodišnji dobitnici nagrade – autori emisije „Marka Žvaka“. Pokret „Novi optimizam“ ovu nagradu tradicionalno uručuje na Međunarodni dan ljudskih prava, a od ove godine ona nosi naziv nedavno preminulog osnivača i direktora Danasa, Dušana Mitrovića.

Skupština Pokreta Novi Optimizam odlučila je da dodeli povelju „Dušan Mitrović“ za 2021. godinu novinarki Jeleni Obućini. Nagrada je ustanovljena 2004. godine i dodeljuje se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava i rođendan Pokreta Novi Optimizam, a od ove godine nagrada nosi ime Dušana Mitrovića, jednog od osnivača i direktora lista Danas.

Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu Novog Optimizma, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.