Blokada mosta preko Tamiša – Sela odsečena od sveta

0
134

Meštani Tomaševca i Orlovata i ovog vikenda su organizovali protest na drumsko – železničkom mostu preko Tamiša, koji se nalazi na putu između ova dva sela. Oni su to učinili da bi ponovo iskazali nezadovoljstvo zbog zatvaranja mosta za drumski saobraćaj.

Most na Tamišu, između sela Tomaševac i Orlovat, blokiran je ponovo ove subote. Blokada je počela u 12 časova, u znak protesta meštana što se nije pristupilo obećanoj sanaciji oštećenog mosta. Ovo je bila druga blokada mosta, koji je pre dve nedelje zatvoren za putnički saobraćaj, a meštani su se okupili i izrazili svoje nezadovoljstvo jer se vozovima i dalje dozvoljava da saobraćaju. Most na Tamišu je inače direktna veza za mnoga zrenjaninska sela sa magistralnim putnim pravcem ka Beogradu i Zrenjaninu. Postoji i drugi pravac, preko Botoša, Banatskog Depsotovca i Lazareva, ali je on duži 10 kilometara i put je u lošijem stanju. Brojna domaćinstva se osećaju odsečeno od sveta, a okupljeni meštani Tomaševca i Orlovata su naveli su da je to pitanje neodgovornosti nadležnih službi, koje nisu blagovremeno reagovale kako problem ne bi eskalirao.

Most preko Tamiša zvanično je zabranjen za korišćenje u martu 2020. zbog oštećenja na konstrukciji. Poslednji put je rekonstruisan 2008. i istekao je njegov rok upotrebe od 10 godina, a eventualna gradnja novog mosta trajala bi najmanje tri godine. Problem svakako nije novijeg datuma, ali se ne rešava što kod građana izaziva dodatni revolt.

Nadležni su najavili saniranje, a na proleće i asfaltiranje atarskog puta Orlovat-Botoš, te pripreme za postavljanje pontonskog mosta u slučaju izlivanja Tamiša, kao i da će pokušati da izdejstvuju da izgradnja novog mosta bude proglašena za projekat od nacionalnog značaja. Nezadovoljni meštani su poručili da blokade ostaju na snazi dok ne vide da se bar nešto od obećanih mera sprovodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here