Borko Stefanović – Pravda neće stići kriminalce i mafijaše sve dok se ne promeni vlast

0
109

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović, izjavio je da ne očekuje da će pravda stići kriminalce i mafijaše povezane sa aktuelnim režimom, a samim tim ni one koji su ga napali u Kruševcu 2018. godine, sve dok se ne promeni vlast u Srbiji.

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je „tri godine nakon pokušaja ubistva Borka Stefanovića“ u Kruševcu jasno da su lokalne siledžije, koje su napale zamenika predsednika SSP, „imale zaštitnika u liku predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. SSP je naveo da je i pre nego što je Apelacioni sud u Kragujevcu napadačima Gmijoviću, Šaponjiću i Živkoviću smanjio kazne ispod zakonskog minumuma i osudio ih zbog izazivanje nereda i opšte opasnosti, „ovaj triling nasilnika u jednom od svojih televizijskih nastupa abolirao Vučić lično“. Pitali smo Borka Stefanovića kako sa ove vremenske distance gleda na ovaj slučaj.

Borko Stefanović je napadnut krajem novembra 2018. u Kruševcu, ispred prostorija Mesne zajednice “Rasadnik”, gde je trebalo da bude održana tribina Saveza za Srbiju. Na njega su palicama i motkama nasrnula trojica muškaraca, a osim Stefanovića, povredili su i njegovog saradnika Bobana Jovanovića, kao i policajca Dejana Palibrka koji se tu zatekao. Kako su mediji pisali, sva trojica napadača su ranije osuđivani za različita krivična dela. Napad na Stefanovića i ostale bio je povod da se u decembru 2018. godine organizuje prvi protest protiv nasilja i to pod parolom “Stop krvavim košuljama“ koji je zatim prerastao u proteste „Jedan od pet miliona“.

Trojici muškaraca koji su u novembru 2018. napali Borka Stefanovića Apelacioni sud u Kragujevcu smanjio je kazne na koje su prvobitno osuđeni. Miloš Šaponjić je umesto četiri godine dobio dve i po godine zatvora, dok su njegovim saučesnicima Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću kazne smanjenje sa tri i po na dve godine i dva meseca, iako je zakonska kazna za to krivično delo najmanje tri godine zatvora.

Komentarišući ovaj događaj nakon tri godine i komentarišući smanjenje kazne osuđenima Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, je rekao da ne očekuje da će pravda stići kriminalce i mafijaše povezane sa aktuelnim režimom, a samim tim ni one koji su ga napali u Kruševcu, sve dok se ne promeni vlast u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here