Vakcine protiv bolesti plavog jezika za ovce

0
263

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede predložila je uvoz 700.000 doza neregistrovanog leka – vakcine protiv bolesti plavog jezika za ovce.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede su naveli da je saglasnosti za uvoz vakcina protiv bolesti plavog jezika kod ovaca prethodila informacija u kojoj je beogradska „Genera Pharma“ navela da nije u mogućonosti da vrši kontinuirano snabdevanje vakcinom Bluevac-4G zbog ograničenja proizvodnih kapaciteta. Planiranih 700.000 vakcina Uprava za veterinu naručiće kroz postupak javne nabavke u jednokratnoj isporuci. Prethodno će odobrenje izdati Agencija za lekove i medicinska sredstva, navodi se u dokumentu Uprave.

Bolest plavog jezika je infektivna, virusna, bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Prenose je insekti – komarac, obad, muva – i ne spada u zoonoze, tj. nije zarazna za čoveka. Javlja se najčešće sporadično i sezonski. Izvori zaraze su najčešće obolele ovce, zatim goveda i koze. U prenošenju zaraze glavnu ulogu imaju komarci u kojima se virus i umnožava. Inkubacija iznosi 2-7 dana. Prvi simptom je povišena temperatura koja iznosi 41-42 ºC i na tom nivou se zadržava i do 7 dana. Zatim se javlja hiperemija usne i nosne sluzokože sa pojačanom salivacijom i iscetkom iz nosa. Nosni iscedak je prvo serozan (žućkast), pa čak i sa primesama krvi. Na usnama, jeziku i podviličnoj regiji pojavljuje se edem. Otok jezika može biti jako izražen, tako da viri iz usta, a boja mu je tamno plava. Pri ovome epitel jezika može biti oljušten, kao i sluzokoža usta zbog čega se javlja i krvarenje. U nekim slučajevima javlja se i proliv sa primesama krvi, što je vrlo nepovoljan prognostički znak. Vuna opada u pramenovima. Ukoliko su ovi simptomi prisutni kod ovaca, vlasnik životinja obavezno treba da o tome obavestiti nadležnog veterinara, jer se bolest vrlo brzo može proširiti i na ostale životinje u stadu kao i na stada u okruženju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here