Novčana sredstva za investicije u mlekarstvu, proizvodnji mesa, pčelarstvu i akvakulturi

0
70

Raspisan je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstva u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godine. Trajaće od 24. januara do 23. februara 2022. godine, a odnosi se na stočare.

Prijavu za korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godine mogu da podnesu fizička lica – poljoprivrednici, nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Reč je o takozvanom konkursu 50:40:10 – investicije su vredne od 20.000 do 50.000 evra, polovinu od toga poljoprivrednici dobijaju bespovratno, uz podršku Svetske banke, 40 odsto se finansira iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva, a 10 odsto je lično učešće poljoprivrednika. Novac se dobija za investicije u mlekarstvu, proizvodnji mesa, pčelarstvu i akvakulturi.

U okviru ovog javnog poziva finansiraće se investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u oblasti proizvodnje mleka i mesa i to: (1) izgradnja i opremanje objekata za smeštaj životinja u svrhu proizvodnje mleka ili mesa; (2) izgradnja i opremanje objekata za manipulaciju, skladištenje i distribuciju stajnjaka; (3) izgradnja i opremanje objekata za mužu, hlađenje i čuvanje mleka; (4) nabavka nove opreme i mašina za manipulaciju i transport čvrstog ili tečnog stajnjaka; (5) nabavka nove opreme i mašina za pripremu stočne hrane, hranjenje i pojenje životinja; (6) nabavka novih stočnih vaga, rampi za utovar i istovar i torova za usmeravanje i zadržavanje životinja; (7) nabavka nove opreme za obradu papaka; (8) nabavka nove opreme za električne zaštitne ograde za pašu; (9) nabavka novog traktora snage do 80kW.

Poljoprivrednici mogu da konkurišu i za investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u oblasti pčelarstva kao što su (1) nabavka nove opreme za pčelarstvo; (2) nabavka novih prikolica za prevoz pčelinjih društava; (3) izgradnja objekata za skladištenje pčelarske opreme; (4) izgradnja objekata za vrcanje, skladištenje i pakovanje meda; (5) izgradnja i opremanje hladnjača (klasična ili kontejnerska) za čuvanje saća i pčelinjih proizvoda.

Kada su u pitanju investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u oblasti akvakulture finansiraće se (1) nabavka nove opreme za akvakulturu; (2) nabavka nove opreme i mašina za pripremu, rukovanje i distribuciju riblje hrane; (3)izgradnja objekata za akvakulturu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here