Brnabić – Vlada ukinula prostorni plan za Jadar

0
58

Vlada Republike Srbije je ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit i samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto. Time su, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, ispunjeni svi zahtevi ekološkikih protesta.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je sinoć da je Vlada ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13. februara 2020. godine. Brnabić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekla da je prostorni plan za Jadar ukinut i više ne postoji i navela da su samim tim poništeni svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto – sve dozvole, rešenja i odluke. Prema njenim rečima, ukinuta je i odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. godine. Time je Vlada, kako je rekla, ispunila sve zahteve ekoloških protesta i stavila tačku na Rio Tinto u Srbiji. „Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno“ rekla je premijerka. Ona je objasnila da odluku o Rio Tintu ne vidi kao iznuđenu i politički motivisanu, jer su građani rekli šta su imali.

Na pitanje novinara da li će možda Rio Tinto tužiti Srbiju i tražiti odštetu i kako vidi saopštenje te kompanije u kojem je izrazila zabrinutost i navela da ostaje posvećena realizaciji projekta i da li je Vlada kontaktirala Rio Tinto, premijerka je rekla da bi volela da je Rio Tinto pokazao zabrinutost ranije i da su bili otvoreniji za komunikaciju i sa predstavnicima medija i sa narodom koji tamo živi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here