Aleksandar Pavić – Zdravko Krivokapić je pokazao izuzetan nedostatak talenta za politiku

0
81

Politikolog Aleksandar Pavić je izjavio da je Zdravko Krivokapić napravio veliku grešku kada je postao bliži sa nekim zapadnim ambasadorima nego sa svojim koalicionim partnerima, bez kojih ne bi mogao da dođe na vlast.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je izjavio da je inicijativa za smenu Vlade u toj zemlji odavno isplanirana te da Vlada nije mogla preživeti „napad koji dolazi iznutra“ i da je jedinstvo moralo da bude najveća snaga izvršne vlasti. „Najviše su od ove Vlade dobili oni koji su najmanje radili i najviše galamili. Oni koji su mislili da mogu postati gospodari, da vladaju sami“ rekao je Krivokapić. Politikologa Aleksandra Pavića pitali smo kako komentariše trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore je u petak, 4. februara, posle petočasovne rasprave izglasala nepoverenje premijeru Zdravku Krivokapiću, čime je automatski pala cela vlada. Inicijativa za glasanje o poverenju Vladi Crne Gore potekla je od koalicije Crno na belo, koja je bila deo vlade, i opoziciionih stranaka. Glasala su 54 poslanika, od kojih su 43 bila za nepoverenje, a 11 protiv.

Vlada Zdravka Krivokapića izglasana je u Skupštini 4. decembra, 2020. godine, posle sporazuma koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, Abazovićeve URA i Demokrata, posle pobede na izborima 30. avgusta 2020. čime je praktično prekinuta tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista na čijem je čelu predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Zdravko Krivokapić, univerzitetski profesor, koji je u politiku ušao kao prvi na listi Za budućnost Crne Gore postao je nestranački predsednik vlade u koju je uveo mnoge ministre koji takođe nisu bili članovi nijedne stranke. Bez podrške Demokratskog fronta, uz sukobe i sa pojedinim sopstvenim ministrima, donošenje odluka kabineta gotovo uvek je bilo neizvesno.

Kada je ostao i bez podrške potpredsednika vlade Dritana Abazovića, Krivokapić je zatražio najpre njegovo razrešenje, a potom i glasanje o raspuštanju parlamenta i izlazak na nove izbore. Inicijativom koju su objedinjeno podnele URA i deo opozicije, istovremeno je zatražena i smena Krivokapića i pad vlade. Komentarišući dešavanja na crnogorskoj političkoj sceni, politikolog Aleksandar Pavić je rekao da je Zdravko Krivokapić pokazao izuzetan nedostatak talenta za politiku i da uprkos tome što je pošten i što je imao najbolje namere, nije se snašao u ulozi premijera crnogorske vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here