Vučić – Sastanak sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

0
69

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuarta Piča, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, kao i o budućoj saradnji u cilju izgradnje poverenja i zajedničkog zalaganja za održivi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. 

Predsednik Vučić je istakao da Srbija, kao inicijator brojnih projekata koji za cilj imaju povezivanje u regionu, ozbiljno i odgovorno pristupa svim pitanjima od značaja za jačanje međusobne saradnje, ekonomskog napretka i izgradnje poverenja.

Regionalna saradnja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja je pokretač ne samo inicijative „Otvoreni Balkan“ koja omogućava slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, već i velikih infrastrukturnih projekata koji će podići kvalitet života svih građana regiona.

Predsednik je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja. U tom kontekstu, predsednik je izrazio očekivanje da će ser Stjuart Pič, sa svojim iskustvom i poznavanjem prilika u regionu, dati pun doprinos i podršku konstruktivnom nastavku dijaloga.

Ser Stjuart Pič je istakao da i njegovo imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog Balkana. Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan naglasio je da će sa partnerima iz EU i SAD raditi na podršci tom dijalogu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here