Ivan Pajović – Rusija neće obustaviti isporuku energenata Evropi

0
84

Ekonomista Ivan Pajović je mišljenja da Rusija neće obustaviti isporuku gasa Evropi jer bi to bila katastrofa za rusku ekonomiju zbog toga što je izvoz energije evropskim zemljama ključni izvor prihoda Rusije.

Uz rast tenzija između Rusije i Zapada, sve je veći strah da bi Moskva mogla da smanji količine ili potpuno zatvori isporuke gasa Evropi. Australija je u vreme rasta tenzija oko Ukrajine ponudila da obezbedi dodatne količine tečnog prirodnog gasa za Evropu, ukoliko Rusija odluči da prekine snabdevanje energentima. Kakve bi posledice moglo da ima ukidanje isporuka gasa od strane Rusije Evropi i kakvo rešenje bi u tom slučaju bilo najisplativije pitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

U Evropi raste bojazan oko snabdevanja gasom u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu a onda prestane sa isporukom gasa u znak odmazde za evropske i američke sankcije. Tenzije su pokazale rizik oslanjanja Evrope na Rusiju u snabdevanju energijom, koja pokriva čak trećinu potreba prirodnog gasa na kontinentu. Evropske zalihe su već male, a SAD koje su obećale da će pomoći evropskim zemljama povećanjem izvoza svog tečnog prirodnog gasa, ne mogu ni izbliza da zadovolje potrebe Evrope. Australija kao jedan od vodećih svetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa (LNG) takođe je izrazila spremnost da poveća svoj izvoz u evropske zemlje.

Za sada se ne zna da li će Rusija prekinuti isporuku gasa Evropi ali se potpuni prekid smatra malo verovatnim, jer bi to bilo štetno za obe strane zato što, prema rečima ekonomiste Ivana Pajovića, 40% nemačke privrede zavisi od ruskog gasa, dok se sa druge strane Moskva oslanja na izvoz energije i Evropa joj je ključni izvor prihoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here