Dejan Lučić – Havanski sindrom je teorija zavere

0
171

Prema rečima pisca Dejana Lučića “havanski sindrom” je teorija zavere koju je izmislila CIA da bi povukla u centralu svoje ljude za koje postoji osnovana sumnja da bi počeli da rade za rusku obaveštajnu službu.

Počevši u Havani, na Kubi, 2016. godine, američki obaveštajni službenici počeli su da se žale na niz neobičnih simptoma. Vodi se ogorčena polemika oko toga da li simptome koji pogađaju američko osoblje širom sveta izazva neka vrsta uređaja ili su oni psihološke prirode. Najnoviji izveštaj panela stručnjaka iz američke obaveštajne zajednice ukazuje na to da su simptomi „autentični i ubedljivi” i da je moguće da ih izaziva nekakav spoljni izvor. Šta je Havanski sindrom i šta bi moglo biti njegov uzrok pitali smo pisca Dejana Lučića.

Prema pisanju Volstrit džornala, CIA je krajem prošle godine evakuisala obaveštajca koji je delovao u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao “havanski sindrom”, a incident na Balkanu poslednji je u nizu sličnih slučajeva za koje se sumnja da su napadi uz pomoć neke vrste usmerenog energetskog izvora.

Zagonetni sindrom se prvi put pojavio 2016. na Kubi, a pogođeno je bilo diplomatsko osoblje američke i kanadske ambasade kao i članovi njihovih porodica. Simptomi su bili omamljenost, umor, glavobolja, problemi sa sluhom i vidom a zabeleženi su i slučajevi potpunog gubitka sluha. Od tada su se američke diplomate i pripadnici obaveštajnih službi u Rusiji, Kini, Austriji i Nemačkoj ali i u još nekim evropskim zemljama, žalili na slične simptome.

Još uvek nije identifikovano šta uzrokuje havana sindrom, ali jedna od teorija se vezuje za visoki intenzitet mikrotalasa. Naime, naučnici smatraju da iza svega stoji mikrotalasno oružje, koje se bazira na visofrekventnom zračenju koje neprijatelji Vašingtona usmeravaju na američke diplomate, obaveštajce i njihove porodice, dok je druga mogućnost da je u pitanju oružje koje je bazirano na zvuku. Prema izveštaju američke Nacionalne akademije nauka najverovatniji uzrok „havanskog sindroma“ su „usmereni radio-talasi“ a iza te tehnologije stoji Moskva.

Prema mišljenju pisca Dejana Lučića “havanski sindrom” je teorija zavere koju je izmisila CIA s ciljem da skloni sve svoje članove za koje postoji sumnja da bi počeli da rade za rusku obaveštajnu službu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here