Nikola Krstić – Prekršajne prijave protiv učesnika ekoloških protesta su nezakonite

0
161

Nikola Kolja Krstić, aktivista pokreta “Tvrđava”je izjavio da su prekršajne prijave protiv učesnika ekoloških protesta jedan vid pritiska i zastrašivanja građana od strane aktuelnog režima i dodao da će, s obzirom na to da nije prekršen zakon, prijave biti odbačene jer nema zakonskog osnova za njih.

Mnogi aktivisti u prethodnom periodu dobili su kazne, prekršajne i krivične prijave zbog organizacije i učešća na protestima, a i Nikola Krstić je jedan od njih. On je saslušan u Policijskoj upravi Smederevo i to zbog organizacije protesta protiv zagađenja u tom gradu u avgustu 2020. godine a na teret mu se stavlja kršenje epidemioloških mera. Krstića smo pitali kako komentariše prijave koje su građani dobili zbog učešća u protestima.

U mnogim mestima u Srbiji, u kojima su se održali ekološki protesti, veliki broj učesnika istih dobio je prekršajne prijave od strane pripadnika saobraćajne policije. Prema potvrdi advokata, ali i mnogih policijskih službenika, ove prekršajne prijave nisu zakonite, jer se u njma  saobraćajna policija poziva na Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, član 333. stav 1. tačka 5. i navodi da su učesnici protesta ometali nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na kolovozu. Po ovom zakonu, službeno lice je dužno odmah na licu mesta da nakon uočavanja prekršaja, legitimiše građanina, objasni mu šta je učinio, kvalifikuje prekršaj i odmah mu izda prekršajni nalog za koji je predviđena fiksna novčana kazna. Međutim, prijave su napisane na osnovu fotografija, neposrednim opažanjem, pa iako ih potpisuju policijski službenici saobraćajne policije, oni nisu bili na terenu, već samo policajci u civilu i oni koji rade u lokalnim kriminalističkim tehnikama.

Prema savetu advokata, svi koji su dobili prekršajne prijave treba da se odmah obrate nadležnom sudu i da ne plaćaju kazne za prekršaje koje nisu učinili, jer im nije predočeno da ih čine na licu mesta, kao što zakon nalaže. Građanima su na raspolaganju advokati u svim sredinama u Srbiji koji su odlučili da besplatno zastupaju sve one koji su na ovaj način oštećeni jer će sve te prijave biti odbačene zato što nema zakonskog osnova za njih.

Komentarišući prijave koje su dobili učesnici ekoloških protesta, aktivista pokreta “Tvrđava” Nikola Kolja Krstić je izjavio da je posredi vršenje pritiska i zastrašivanje građana od strane aktuelnog režima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here