Džon Bosnić o razrešenju ukrajinske krize

0
290

Novinar Džon Bosnić je izjavio da očekuje razrešenje ukrajinske krize do marta meseca i da će ono biti u interesu Rusije.

SAD i NATO uručili su Rusiji odvojene pisane odgovore na sigurnosne zahteve Moskve, dok se nastavljaju napori za postizanjem diplomatskog rešenja za krizu u Ukrajini. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je američki ambasador u Rusiji isporučio odgovor Moskvi, koja je tražila garancije da se NATO neće širiti ka istoku, na bivše sovjetske republike. Blinken je rekao da je Rusiji u pismima ponuđen „ozbiljan diplomatski put“ za rešenje problema. Odgovor je predao i NATO, koji se saglasio sa američkim predlogom. U dokumentu se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Moskva poziva na ponovno uspostavljanje diplomatskih predstavništava u ruskoj prestonici i Briselu. Kakvo razrešenje situacije očekuje kada su u pitanju odnosi SAD, NATO i Rusije po pitanju Ukrajine, pitali smo novinara Džona Bosnića.

Govoreći pred Evropskim parlamentom o ukrajinskoj krizi, šef diplomatije Evropske unije, Žosep Borelj je ocenio da Evropa trenutno živi u najgoroj krizi od završetka Hladnog rata i da se ne može predvideti šta će se sledeće dogoditi te naglasio da istovremeno postoje i ohrabrujući znaci, ali i veoma zabrinjavajući događaji.

Borelj je naveo da je na osnovu jednoglasne odluke 27 država članica Evropske unije, poslao pismo ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu, u kojem je ponovio ponudu EU i njenih država članica da se nastavi dijalog sa Rusijom o načinima za jačanje bezbednosti jer ova kriza ne pogađa samo Ukrajince i Evropljane, već utiče na pravac kojim ide čovečanstvo.

Šef američke diplomatije Antoni Blinken izjavio je da je diplomatsko rešenje najbolji način za prevazilaženje ukrajinske krize, dok je novinar Džon Bosnić mišljenja da će se situacija u Ukrajini rešiti do marta meseca i da će rešenje ove situacije biti u interesu Rusije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here