Krkobabić – 16. Međunarodni kongres voćara i vinogradara u Vrdniku

0
75

Rejonizacija Srbije i odgovarajuće smešteno voćarstvo i vinogradarstvo je razvojna šansa Srbije, uz udruživanje, transfer znanja i novih tehnologija, ali i ozbiljna državna ulaganja, poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na otvaranju 16. Međunarodnog kongresa voćara i vinogradara u Vrdniku.

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije otvorio je 16. Međunarodni kongres voćara i vinogradara u Vrdniku. Ovaj kongres u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva Srbije predstavlja najznačajniji naučni skup u oblasti voćarstva i vinogradarstva u Srbiji. Organizuje se svake četvrte godine i okuplja eminentne svetske stručnjake predmetnih oblasti.

Program finansijske pomoći zadrugama i podsticanja udruživanja koji je od 2017. godine sprovodio, po ideji ministra Milana Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU, Kabinet ministra za regionalni razvoj a sada Ministarstvo za brigu o selu, dao je u oblasti voćarstva možda svoje najbolje rezultate tako je od ukupno 207 pomognutih zadruga (od 2017. do 2021. godine), čak 69 voćarskih, što čini tačno trećinu. Od četiri složene zadruge koje su dobile sredstva, dve su voćarske i jedna je voćarsko-povrtarska. Program finansijskih podsticaja za zadruge Ministarstvo za brigu o selu nastaviće i tokom 2022. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here