Milan Stamatović o snabdevanju ruskim gasom, NATO-u i odnosu prema Republici Srpskoj

0
144

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, ispred svoje stranke i koalicije Suverenisti, osvrnuo se na dešavanja u Ukrajini i snabdevanje ruskim gasom, kao i na zahtev Rusije o zabrani širenja NATO pakta na teritorije zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Sem toga on se osvrnuo i na odnos Srbije prema Republici Srpskoj.

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije (ZS) i član vrha Koalicije suverenisti izjavio je, povodom dešavanja u Ukrajini da osim zebnje da li će se sukob u Ukrajini proširiti izvan granica te zemlje, većina evropskih zemalje, uključujući i Srbiju, sa pravom brine kako će se to odraziti na mogućnost dobijanja ruskog gasa. Uzročno posledično, kako je istakao Stamatović, to se svakako odražava i na manju ili veću samostalnost u vođenju naše spoljne politike, koja neposredno u ovom segmentu utiče na kvalitet života građana Srbije i mogućnost za rad velikih privrednih sistema koji su se u velikom broju odlučili za gas kao osnovni energent. Građani trenutno ne moraju da brinu, rekao je predsednik Zdrave Srbije, ali i dodao da kao domaćin u svojoj lokalnoj sredini, koji brine i o dobrobiti svih stanovnika Srbije, preporučuje građanima da ipak malo više pažnje posvete štednji svih vrsta energenata, uključujući i gas. On je napomenuo i da se sada pokazuje da je bilo ispravno insistiranje Zdrave Srbije na uspostavljanju najboljih mogućih dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom, koja je i najveći snabdevač gasa u Evropi. Predsednik Zdrave Srbije, Milan Stamatović, osvrnuo se i na ruski zahtev o širenju NATO-a na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza istakavši da Srbija mora glasno da podrži ruski zahtev o zabrani širenja NATO na Ukrajinu i ostale zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Kako je rekao, jedina uloga jedinog vojnog pakta na svetu jeste da širi mržnju i neprijateljstvo prema Rusiji i Kini i njima bliskim zemljama i narodima. On je dodao da “Srbija – iako vojno neutralna država – na teritoriji svoje južne pokrajine ima uljeza u vidu američke NATO baze i da Zdrava Srbija zahteva da naša država hitno „otkaže gostroprimstvo“ ovom nezvanom gostu na svojoj teritoriji”.

Zdrava Srbija je uputila i pitanje predsedniku Republike i predsednici Vlade zašto se naša vlast ne pridržava obaveze da se, najmanje jednom u tri meseca, održavaju sednice Veća za saradnju Srbije i Republike Srpske koje je formirano na osnovu Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama i zašto Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma, ćuti na svakodnevne pretnje Vašingtona, Londona i Brisela rukovodstvu Republike Srpske koje se bori za očuvanje nadležnosti srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here