Dr Valentina Arsić Arsenijević o postupku pred sudovima časti Lekarske komore Srbije

0
121

Postupak pred sudovima časti Lekarske komore Srbije pokrenut je protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovid- 19 lekom “ivermektin” koji je primarno veterinarski lek i nije odobren od relevantnih zvaničnih zdravstvenih institucija za lečenje kovid bolesnika.

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom “ivermektin”. Lekari protiv kojih je pokrenut postupak mogli bi lako da ostanu bez licence, odnosno dozvole za rad, ali ukoliko se ispostavi da u ovim slučajevima ima i elemenata krivičnog dela, prijave će biti prosleđene nadležnom tužilaštvu. Kako komentariše pokretanje ovog postupka i kakav misli da će biti ishod pitali smo doktorku Valentinu Arsić Arsenijević.

Lek “ivermektin” nije odobren za lečenje COVID bolesnika od bilo koje relevantne zvanične zdravstvene institucije, kako u svetu tako ni u Srbiji. Reč je o sredstvu protiv parazita širokog spektra, koji je primarno veterinarski lek, a samo u konkretnim slučajevima se koristi i u humanoj medicini. Medicinski fakultet u Beogradu saopštio je da “ivermektin” nije efikasan u lečenju COVID-19, pozivajući se na mišljenja Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Srbije i Klinike za infektivne bolesti, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio da će svi oni koji su preporučivali ovaj lek kao terapiju kod COVID bolesnika, morati da snose posledice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here