Postupak pred sudovima časti Lekarske komore Srbije pokrenut je protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovid- 19 lekom „ivermektin“ koji je primarno veterinarski lek i nije odobren od relevantnih zvaničnih zdravstvenih institucija za lečenje kovid bolesnika.

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom „ivermektin“. Lekari protiv kojih je pokrenut postupak mogli bi lako da ostanu bez licence, odnosno dozvole za rad, ali ukoliko se ispostavi da u ovim slučajevima ima i elemenata krivičnog dela, prijave će biti prosleđene nadležnom tužilaštvu. Kako komentariše pokretanje ovog postupka i kakav misli da će biti ishod pitali smo doktorku Valentinu Arsić Arsenijević.

Lek “ivermektin” nije odobren za lečenje COVID bolesnika od bilo koje relevantne zvanične zdravstvene institucije, kako u svetu tako ni u Srbiji. Reč je o sredstvu protiv parazita širokog spektra, koji je primarno veterinarski lek, a samo u konkretnim slučajevima se koristi i u humanoj medicini. Medicinski fakultet u Beogradu saopštio je da “ivermektin” nije efikasan u lečenju COVID-19, pozivajući se na mišljenja Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Srbije i Klinike za infektivne bolesti, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio da će svi oni koji su preporučivali ovaj lek kao terapiju kod COVID bolesnika, morati da snose posledice.