Projekat prekogranične saradnje vredan 135 hiljada evra realizuje se u opštini Sečanj

0
45

Prekogranični projekat pod nazivom ,, Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području’’ koji se finansira iz programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, realizuje se u opštini Sečanj, koja je za sprovođenje ovog projekta dobila 135 hiljada evra.

Prekogranični projekat pod nazivom ,, Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području’’ koji se finansira iz INTERREG-IPA  programa  prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, realizuje se u opštini Sečanj. Partneri u projektu su opštine Sečanj, Žitište i Sakalaz iz Rumunije.

Sredstva su namenjena za više segmenata. Obezbeđen je posao za deset gerontodomaćica koje su prošle tri akreditovane obuke u gerontološkom centru u Zrenjaninu kako bi stekle potrebne veštine i znanja za rad sa starim, nepokretnim i licima sa posebnim potrebama. Takođe su kroz projekat dobile i bicikle koje će koristiti kako bi obilazile svoje korisnike. Pola radnog vremena provešće na terenu a drugu polovinu u geronto prostorijama koje se opremaju takođe kroz ovaj projekat. U svih 10 mesnih zajednica biće opremljene prostorije za druženje lica “trećeg doba” kojima će biti omogućene mnoge aktivnosti. Takođe za stara i nemoćna lica obezbeđen je i kombi sa osam mesta kako bi ova osetljiva kategorija stanovništva imala obezbeđen prevoz do domova zdravlja i slične potrebe. Potreba za ovakvom vrstom podrške starim licima postoji, s obzirom na to da prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011, u opštini Sečanj ima više od 20 odsto stanovnika starijih od 65 godina. Kroz ovaj projekat vršiće se i mapiranje na terenu a podaci će biti iskorišćeni za plan razvoja opštine Sečanj do 2028. godine.

Vrednost projekta je 338 hiljada evra, od čega se 85 odsto finansira iz IPA programa  a 15 odsto su pojedinačno  izdvojile lokalne samouprave. 69  hiljada je dobila opština Sakalaz, 133 hiljade opština Žitište i 135 hiljada Sečanj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here